Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormöte om bygdegårdar – vill få med nya svenskar

På Bygdegårdarnas Riksförbunds stämma i Hudiksvall på lördagen diskuterades landsbygden, och ett huvudtema var integration.

Maria Anstett-Andersson är förbundssekreterare och var nöjd med lördagens aktiviteter på Kulturhuset Glada Hudik.

– Det har varit jättebra. Vi inledde stämman på morgonen med seminariegrupper, bland annat om film, och Röda Korsets ungdomsförbund informerade om sitt projekt På flykt, berättar Maria Anstett-Andersson.

Gävleborgsordföranden Harry Tunong inledde stämman med att köra rakt in på scenen med en motorcykel med härligt ljud. Det blev många skratt och en lätt, lätt doft av motorcykelrök.

Tre eldsjälar fick utmärkelser för sitt arbete inom bygdegårdsrörelsen. Sedan bjöd Bygdegårdarnas Riksförbund upp gäster från civilsamhället på scenen till ett panelsamtal om hur bygdegårdar kan användas för att skapa mer integration på landsbygden. Det var Peter Melin, ordförande i Landsbygdenätverket, annGerd Bergdahl, Riksidrottförbundet, Sanna Jansson från Röda Korsets Ungdomsförbund och Margareta Elensky från Rädda Barnen.

– Vi måste jobba tillsammans. Det blir lättare och roligare då, säger Margareta Elensky.

– Det går att hitta samarbeten, det finns jättestora möjligheter med bygdegårdar, säger Peter Melin. Bygdegårdarnas Riksförbund har 200 000 medlemmar. På stämman var det cirka 200 deltagare, men fast temat var integration såg det glest ut med invandrare, varken andra generationens invandrare eller nya svenskar. Vi frågade förbundssekreteraren Maria Anstett-Andersson: varför är det så få invandrare här?

– De som är här är ombud som är med i distriktsstyrelsen. Men i verksamheten har vi många invandrare. Bland annat i Sjöbo finns en grupp med invandrarkvinnor som lagar mat och har en kryddträdgård. Det är jätteroligt. Sedan fick vi information ifrån ett par från Järvsöfolkan som gjort en bok om hur man lär sig svenska, säger Maria Anstett-Andersson.