Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormig fest på Sweden Rock

/
  • Axl Rose kom till slut till Sweden Rock. Men stämningen infann sig aldrig riktigt under spelningen.

Axl Rose kom, biljetterna tog slut och ett mixertorn blåste ner. Årets Sweden Rock blev en fest trots uselt väder.

Annons

Vid elvatiden på lördagskvällen var den stora planen framför Festival-scenen på Sweden Rock fylld av folk. Fler än 30 000 personer samlades för att se Guns N' Roses. In i det sista rådde ovisshet om huruvida bandets strulige frontfigur Axl Rose skulle ta sig till festivalen. Sångaren som är notoriskt sen till sina spelningar flögs in till Sverige timmarna före konserten.
Guns N' Roses var senast här 2006. Den gången slutade det med att Axl Rose greps av polis efter att ha bitit en dörrvakt i benet. För att undvika dylika incidenter fick han ett helt eget vip-område bakom Sweden Rocks största scen.

Många klassiker
Klockan 00.15, 45 minuter efter utsatt tid, stod han på scen tillsammans med ett band som inte innehåller en enda av Guns N' Roses originalmedlemmar. En stor del av de missnöjda fansen hade börjat bua under väntetiden. Showen drabbades visserligen av regn och hård blåst, men det dåliga vädret kan sannolikt inte bära hela skulden för det faktum att bara en fjärdedel av publiken var kvar när konserten tog slut. Trots att bandet körde klassiker som "Rocker queen", "Mr brownstone" och "Welcome to the djungle" ville inte stämningen infinna sig.
Guns-fanset Mattias Savage sammanfattar upplevelsen väl:
- Det är inte Guns N' Roses, det är Axl N' Roses.
Vädret under festivalhelgen har inte varit strålande. Billy Idols konsert på fredagskvällen jämförs bäst med att vandra genom en biltvätt. På lördagen blåste taket till ett mixertorn ner och den gamle Helloween sångaren Michael Kiskes comeback till de stora scenerna fick skjutas upp med runt en timme.

Aeorosmith gnistrade
För den stora festen stod Aerosmith som trots en genomsnittlig ålder på närmare 65 år levererade en show som gnistrade av energi. Även veteranen Glenn Danzig levererade under sin konsert på torsdagen. Sångaren är känd för sin avgrundsdjupa röst och även om han inte alltid hade fullt tryck i basen fick hans konsert genomgående fina recensioner.
Trots att Sweden Rock 2010 kan skryta med ett av de starkaste startfälten någonsin kommer festivalen sannolikt att bli ihågkommen för en artist som inte uppträdde. Under torsdagen hedrades den nyligen bortgångne sångaren Ronnie James Dio med en tyst minut. Många av festivalens besökare vittnade om hans betydelse genom att bära t-shirtar med trycket "RIP Ronnie James Dio".

Carl Cato/TT Spektra
carl.cato@ttspektra.se

Mer läsning

Annons