Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen slog ner en miljon kubik

Stormen Ivar slog hårdast mot de norra delarna av Hälsingland, men ekonomiskt hade det kunnat vara värre. Mycket av stormfällena är av fullgod kvalité.

Den 12 december 2013 drog stormen Ivar fram över framför allt de mellersta delarna av Sverige. I Hälsingland slog vindarna ner skogen för många markägare.

Totalt har mängden fälld skog beräknats till cirka åtta miljoner kubikmeter efter Ivar, varav cirka en miljon i Hälsingland.

– Vi har ju klarat oss relativt bra jämfört med andra landskap. Dock har markägare som redan drabbats av stormen Dagmar nu träffats igen, säger Åsa Lundberg på Skogsstyrelsen.

I de södra delarna av Hälsingland var vindbyarna inte lika kraftiga som i de norra. I Hamra i Ljusdals kommun uppmättes vindar på 26 meter per sekund, i Delsbo 29 och på Kuggören, utanför Hudiksvall, uppmättes 32 meter per sekund.

– Värst drabbad blev de norra delarna av Ljusdal och Nordanstig, framför allt i området kring Bergsjö. I de södra delarna var det mer enstaka träd som föll, säger Åsa Lundberg.

Den första juli ska allt stormfällt virke vara ute ur skogen. Detta för att minska risken för att granbarkborren ska kunna föröka sig.

Enligt virkesområdeschefen på Mellanskog i Hälsingland/Härjedalen, Göran Olsson, är detta ett mål som de hoppas kunna efterleva.

– Vi har jobbat med detta från morgon till kväll sedan stormen. Självklart vill vi få bort virket så snabbt som möjligt, i synnerhet gran. Vi har extrapersonal inne och kör med cirka 30 skördarekipage för att hinna med, säger han.

För markägaren kan en storm vara ekonomiskt förödande då de i flera fall varit hela bestånd som slagits omkull. På andra ställen ligger enstaka träd utspridda vilket gör arbetet mindre effektivt.

– Förutom att det tär på ekonomin och stjäl tid så blir planeringen förstörd. Markägaren kanske planerat avverkning om några år och nu får de börja om med att sätta plantor, säger Göran Olsson.

Även om Ivar ställt till med problem för många hade det kunnat vara värre.

– Den knäckte inte så många träd, de flesta välte bara. Vi bedömer att det är bra kvalitet på virket och ger fullgod ekonomi.