Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormare i film av Storm

Isolerad, så heter en ny svensk långfilm som just nu klipps ihop i en ensligt belägen stuga i Hälsingland. För arbetsinsatsen står Johan Storm, brorson till Peter Stormare, och Johan Lundborg. Filmen finansieras av projektet Rookie som vill lyfta filmer som är öppna för nya tankar, former och berättartekniker.

 
Kanske det är något i blodet som gör att Johan Storm röner framgångar i filmvärlden. Eller kanske har han framgången att tacka för något annat. Men med Peter Stormare som farbror är det inte utan att man undrar.
Med utsikt över Orsjön och med de djupa hälsingeskogarna inpå husknuten har han nyligen tillbringat en vecka i föräldrarnas stuga i Medsand, mellan Iste och Järvsö, för att klippa långfilm. I stugan frodas kreativiteten och på monitorerna kan man se hur den psykologiska thrillern Isolerad växer fram.
– Här kan vi koncentrera arbetet. Stugan är som vår musa kan man säga. Här kommer vi bort från stressen och stadspulsen som finns i Göteborg, säger Johan Storm.
Han är uppvuxen i Forsbacka utanför Gävle och har tillbringat många somrar i stugan i Medsand. Nu bor han i Göteborg och sysslar med film på heltid. Han är utbildad vid filmhögskolan i Göteborg och det var där han träffade Johan Lundborg, som han nu lockat med till Hälsingland för att göra en grovklippning av Isolerad.
– Tio arbetstimmar här är som tjugo i Göteborg. Vi var här under manusarbetet också och då tog vi långa promenader där vi snackade om manuset. Det ger en annan koncentration, säger Johan Storm och får medhåll av Johan Lundborg:
– Vi har inte internet här och det finns ingen inbox som man måste gå och kolla hela tiden, säger han.
Idén till Isolerad fick Johan Lundborg redan 2003, under utbildningen på filmhögskolan.
– Jag fick en idé utifrån tre rekvisitaföremål och gjorde en kortfilm om det. Sen skrev vi vidare på manuset eftersom Johan tyckte att det var nåt särskilt med idén, och det resulterade i en novellfilm som blev mitt examensjobb på utbildningen. Sen blev den liggande några år innan vi bestämde att ta upp den igen och göra en långfilm av det, säger Johan Lundborg.
Det är alltså tredje versionen av Isolerad som nu skapas. Men storyn utspelar sig i samma lägenhet och med samma huvudrollsinnehavare som i första kortfilmsversionen.
Frank. Det är så huvudkaraktären heter. Han är en framgångsrik läkarstudent som av sin omgivning uppfattas som en udda person, en kuf.
– Vår udd är att vi gör en genrefilm. Det är en renodlad thriller, en psykologisk thriller. Men inte med den vanliga machokaraktären. Det var vår utmaning att huvudkaraktären inte skulle ha de egenskaperna, och inte göra hjältedåden, säger Johan Storm.
– Vi har en visuell stil som känns fräsch. Svensk film är väldigt textbaserad, i Isolerad försöker vi hitta andra sätt att få fram informationen, säger Johan Lundborg.
Och kanske var det just det som gjorde att filmen valdes ut som en av fem till projektet Rookie, som vänder sig till första- och andragångsregissörer av långfilm. De utvalda får sin film finansierad av Svenska Filminstitutet, Film i Väst, Filmpool Nord, Sveriges Television och Nordisk Film. Isolerad stöds också av Film Gävleborg.
– Det är klart att den ska sändas i SVT, men målet är att den först ska visas på bio och distribueras på dvd, säger Johan Lundborg.
Och att vara brorson till en av Sveriges största filmskådepelare har sina fördelar. Trots att Isolerad får räknas som en lågbudgetfilm gör Hollywoodstjärnan Peter Stormare en av rollerna.