Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stork på besök i Hälsingland: "Ovanligt att en sådan rör sig här i trakterna"

John Nyman i Föne upptäckte på måndagen en fågel som vandrade runt på åkern. Det visade sig vara en stork, en fågel som normalt inte vistas i den här delen av landet. – Det är ganska ovanligt att en sådan rör sig här i trakterna, säger Krister Karlsson på Järvzoo.

På måndagsförmiddagen lade John Nyman i Föne utanför Färila märke till en fågel som rörde sig på åkrarna i närheten av hans hem.

– Först tittade jag inte så noga. Då trodde jag att det var en trana, men den var för ljus. Sedan tittade vi i en fågelbok och då tänkte vi att det måste vara en stork, säger han.

Läs också: Ovanlig svart svan på besök i Delsbo: "Det är en rymling"

Krister Karlsson, djurvårdare på Järvzoo, bekräftar att det är en stork när han får se fågeln på bild.

– Det är klart och tydligt en stork. Det är ganska ovanligt att en sådan rör sig här i trakterna. Jag har sett stork förut, men inte i Hälsingland. Så det är ett roligt fynd.

Se även: Järvsöelever utvecklar Badtjärn – skogen smyckas med hälsingeholkar

Enligt honom har det under 2000-talet observerats nio stycken storkar i Hälsingland. Den senaste sågs i Tallåsen år 2013.

Storken fanns tidigare i Sverige, men nu lever den framför allt i andra delar av Europa. Den kan dock vara på väg tillbaka till Sverige.

– I Skåne planterar de ut mycket stork. De har stora uppfödningar där nere och de försöker få den att komma tillbaka. Det är därför storkarna börjar komma lite norrut också, säger Krister Karlsson.

Läs även: Järvzoo kan få titeln Nordens bästa djurpark: "Ett kvitto på att besökarna tycker man är bra"

Han tror att det är en tillfällighet att just den här storken har kommit till Föne.

– Det finns inga fler storkar som är här uppe och häckar. Man kan säga att den är ute på upptäcktsfärd. Jag skulle tippa att den stannar kvar någon dag. Det beror på om den hittar något bra ställe där den kan äta upp sig lite.