Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storgranskning av Hudiks skolor

Trettio skolor granskas när Skolinspektionen genomför den största inspektionen i kommunen på sex år.

Annons

På tisdag startar den största granskningen av kommunens skolor sedan 2008. Skolinspektionen ska granska skolor, förskolor, fritidshem och vuxenutbildning – tillsammans 30 lärenheter. Dessutom hålls den sista inspektionsveckan övergripande intervjuer.

Marina Nord Öberg är enhetschef på lärkontoret och den i kommunen som haft ansvar för förberedelserna inför tillsynen. Det har varit ett stort arbete som startade redan i höstas.

– Det har det varit. Skolinspektionen vill ha många olika dokument. Det har varit många kilon som vi har skickat in, förutom det digitala, säger Marina Nord Öberg.

Med inskickade verksamhetsredogörelser, åtgärdsprogram för stöd och mot kränkande behandling och enskilda planeringar för elever som underlag, har Skolinspektionen planerat tillsynen som ska pågå under elva veckor.

Det betyder att vissa skolor får en bastillsyn som kan sträcka sig över några timmar samtidigt som en annan kommer att ha besök från inspektörerna under flera dagar.

– Förhoppningsvis kommer de inte med några överraskningar, säger Marina Nord Öberg.

Inspektörerna kommer att sammanfatta sina slutsatser 29 augusti, men skolornas rektorer kommer att informeras tidigare om det som rör deras verksamheter.

På sina håll tror Marina Nord Öberg att lärare och skolledare kan vara lite spända inför granskningen.

– Men man ser nog också att det kan vara ett verktyg till förbättringar.

Redan har arbetet startat med de resultat som kommit fram i höstens enkät som Skolinspektionen skickade ut, och som är en del i den nu kommande granskningen.

– Vi ser fram emot det här. Det känns som att det kommer att bli ett bra stöd för oss, säger Marina Nord Öberg.

Förskolorna kommer enligt Marina Nord Öberg inte att få några inspektionsbesök alls. De andra skolorna kommer att få kortare eller längre besök. Många elever och lärare kommer att komma i kontakt med inspektörerna under de kommande veckorna.

– De kommer att märka att det är fler vuxna som går runt på skolan. Om de också kommer att intervjua elever kan jag inte svara på nu.