Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storfiskarvalsen

/

Håkan Juholt är en slugger. Det bevisade han med stor tydlighet när han i går när han för första gången deltog riksdagens partiledardebatt.

Han vevade så friskt och så snabbt i sin argumentation att det mellan varven var svårt att uppfatta allt som han ansåg att regeringen gjort för att fördärva Sverige.

Annons

Och för den delen också allt som Juholt själv lovade att genomföra för att Sverige återigen skulle bli samma gamla härliga land som det var när Socialdemokraterna regerade.

Medan Reinfeldt beskrev en mycket positiv utveckling för Sverige med hög tillväxt, ordning i statsfinanserna och en kraftigt sjunkande arbetslöshet. Så målade Juholt landet och utvecklingen i nattsvarta färger.

Enligt Juholts beskrivning av situationen i landet så är vi närmast på väg mot en katastrof. Det är svårt att se att svenska folket skulle hålla med honom i den beskrivningen.

Trots det lyckades Juholt – inledningsvis – riktigt bra med sin sluggertaktik. Han pressade Reinfeldt hårt med påståenden om en rad försämringar som han menade att regeringen var skyldig till. Men när han hade statsministern hårt mot repen så gled Reinfeldt bara lätt åt sidan genom att svara att Juholt alltid lovar mer till allt och alla, utan att kunna redovisa hur det ska finansieras.

Det blev tydligt att allt det som Håkan Juholt åker landet runt och lovar inte är några skarpa löften. Det är snarare att betrakta som fromma förhoppningar. Trots att Juholt går på som om han visste exakt hur allting ska göras har han fortfarande ingen som helst aning om hur det ska finansieras eller genomföras. Socialdemokraterna saknar helt enkelt en sammanhållen politik.

Det blir lite som i Thore Skogmans Storfiskarvalsen när Juholt drar fram. Han skarvar lite som han vill. Och ibland så räcker armarna inte till.

Framför allt så hoppas han att tillräckligt många väljare ska fastna i något av alla de nät som han lägger ut.

Juholt påstod bland annat att arbetsplatsolyckorna och dödsfallen ökar. Det stämmer inte. De var marginellt högre 2010 jämfört med 2009, men lägre jämfört med 2008. Och trenden har varit minskande sedan åtminstone 30 år tillbaka enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Ett annat återkommande påstående är att den så kallade barnfattigdomen ökar trots att den enligt tillgänglig statistik har halverats sedan 1997.

I går ville Juholt också skylla regeringens arbetsmarknadspolitik för att räntorna nu stiger. Trots att det dominerande skälet är att riksbanken anser sig behöva ”kyla ner” den starka högkonjunkturen för att undvika en alltför hög inflation.

Att svenska räntor fortfarande ligger lägre än andra europeiska länder låtsas Juholt inte heller om.

I sin iver att utmåla regeringen och situationen i så mörka färger som möjligt så drar han sig inte för att skarva lite här och där. Och drar gärna en rövare med förhoppningen att det inte ska genomskådas.

Det innebär att Juholt kan träffa hårt för stunden, men på lite längre sikt så undergräver han sitt eget förtroende.

Göran Hägglund ställde också den intressanta frågan till Håkan Juholt om när han tänker sig att leva upp till sitt löfte om att det med honom som partiledare inte skulle få finnas en enda obesvarad fråga.

I stället för att försöka sig på att leverera ett svar på frågan så började Juholt att orera om en massa annat. Vilket på sitt sätt är talande.

Det är bara ytterligare ett bevis på att Juholt gärna ställer ut löften om saker och ting som låter bra, men som han inte riktigt har tänkt igenom ordentligt från början och som han därmed heller inte kan leva upp till.

Med anledning av den parlamentariska situationen i riksdagen var det intressant att kunna konstatera att tonen mellan statsminister Reinfeldt och Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin var väldigt mjuk i replikskiftena.

Kanske framför allt från statsministerns sida.

Medan tonen mellan Fridolin och Lars Ohly var betydligt hårdare.

Mer läsning

Annons