Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbritannien på väg mot EU-omröstning, finns modet att välja det kloka svaret?


KRÖNIKA: Att försvara något som man kanske inte känner himlastormande passion och kärlek till, men som man ändå på något sätt tar för givet är inte lätt. Inte när det finns de som bygger hela sin livsluft på att hela tiden leta fel och brister i syfte att få äktenskapet att rasa.

Läs mer: Så blir utmaningarnas 2016, med bland annat Brexitomröstning

Storbritanniens premiärminister David Cameron har placerat både EU:s politiska äktenskap och hela Storbritanniens sammanhållning i vågskålen när han ville vifta undan den ständigt infekterade EU-kritiken från UKIP och de brittiska tabloiderna för att inte tala om en rad konservativa ledamöter som ställde till med problem i det egna partiet. Det ska sägas att EU ska kritiseras när unionen förtjänar det, men framför allt den engelska debatten har fastnat i en självbildsfråga och om ett svunnet imperium. För att citera Johan Hakelius i Fokus: "Ska man begripa den brittiska debatten om EU är det där man måste börja; med krocken mellan Englands konservativa själ och dess moderna historia".

Metoden, lova folkomröstning efter att ha förhandlat fram ännu en rad undantag är som att be om mer problem snarare än en smidig lösning.

Förutom att ännu en nattmangling och uppskjuten lunch och en kvällssittning till sen fredagskväll för ett gäng regeringschefer inte är den klokaste beslutsformen så har rundresandet med den brittiska kravlistan skapat fler slitningar när migrationskris, ekonomisk kris och Ryssland skulle ha varit mer än nog som det är.

När fredagsmyset var klart vid 22-tiden klev regeringscheferna ut efter 29 timmar med stora motsättningar med en uppgörelse. Storbritannien fick igenom en nödbroms av skattebidrag till lågavlönade i Storbritannien som kommer från andra EU-länder under sju år. Barnbidrag till barn som bor i andra länder ska indexeras till landets levnadsnivå. Nya lagar i euroområdet ska kunna bromsas av länder utanför euron om de anser att den gemensamma marknaden påverkas. Storbritannien får också undantag från EU-fördragsformuleringen en "allt fastare sammanslutning".

Läs även: Till den fria rörlighetens försvar

Med detta i bagaget reste David Cameron hem till London för att hålla folkomröstningen. Men som Litauens president, tillika innehavare svart bälte i karate, Dalia Grybauskaitė twittrade från veckans toppmöte i Bryssel: "Oavsett vilken ansiktsräddande eller ansiktslyftande övning vi gör här på Europeiska Rådet så tillhör beslutet i slutändan det brittiska folket."

Så oavsett hur många löften EU ger om att ” jag ska tömma diskmaskinen, älskling” och ha särskilda brittiska undantag så kommer vi tillbaka till äktenskapsfrågan. Och för det som vill bryta upp äktenskapet så är varken det här eller något annat tillräckligt. Men i grunden handlar det om vad Storbritannien vill vara för land och hur vill man vara det landet. Att göra den komplexa frågan till en folkomröstningsfråga om fortsatt medlemskap i EU är att be om ett svar på en fråga som kommer att ha många olika tolkningar.

Och drivkraften att riva upp, säga nej, kommer alltid att vara det känslomässigt starkaste men det intellektuellt fattiga valet. För ett brittiskt nej skulle innebära inte bara konsekvenser för EU utan även för Storbritannien. Det förenade kungadömet kommer att falla samman när skottarna går ur för att få vara kvar i EU. På Irland skulle nya murar resas mellan grevskapen i norr och republiken i söder, något som skulle hota fredsprocessen.

I en tid när utmaningarna är globala eller internationella som klimathotet, migrationskrisen, islamistisk extremism och Rysslands aggressivitet mot grannländerna så vore det förödande om det brittiska svaret på äktenskapsfrågan blev balkanisering. Det krävs mod att välja kärlek och undvika skilsmässa.

Läs även: Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Intresserad av säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng (Intervjun med Gudrun Persson finns i detta program)

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar