Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbolag förlorade om besparingsskog

Storbolagen ville förstärka rösträtten och ge delägarna kontantutdelning i proportion till röstetalet. Men de små delägarna inom Orsa besparingsskog ville något helt annat.

Två helt skilda synsätt, å ena sidan baserat på allmänningsskogslagen, å den andra baserat på aktiebolagslagen, stod mot varandra inför Orsa besparingsskogs höststämma, där ett nytt reglemente skulle antas.

Storbolagen Bergvik skog och Billerud Korsnäs, ville i förarbeten till reglementsförslaget förändra regeln kring styrelsens sammansättning där ingen behöver vara folkbokförd i Orsa, slopa rösträttsbegränsningen på stämmorna samt upphöra med bidrag till nytta för delägarnas fastigheter och bygden, och i stället ha kontantutdelning efter andelstal.

Det förslaget togs inte upp av stämman. Ett förslag på återremiss ställdes tillsammans med ett förslag om att beslutet om nytt reglemente skulle skjutas upp till efter årsskiftet.

Till stämman hade drygt 800 personer kommit för att delta. Den budkavle som gått i Orsatrakten hade gett resultat och mobiliserat de små delägarna.

Representanter för storbolagen ansåg styrelsens förslag vara odemokratiskt och stred mot likabehandlingsprincipen. Röstbegränsningen ansågs redan ha ett lågt tak och genom det nya förslaget skulle ytterligare en halvering ske.

De omkring 800 som röstade för ett avgörande på stämman vann med drygt 271 000 röstetal mot 14 personer, ungefär 83 000 röstetal, som röstade för en återremiss.

– Det är jätteskönt att se delägarnas enorma engagemang. Nu kommer länsstyrelsen att testa lagligheten i vårt förslag och sen får vi se vad som händer, sade ordföranden i allmänningsstyrelsen, Per-Erik Wiik, när beslutet klubbats igenom.