Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora vinster med vindkraft

Förnybar elproduktion med vind och sol har mycket låga rörliga kostnader, skriver Monica Bracco i en replik till Kjell Söderlund i vindkraftsdebatten.

Sverige borde fokusera och grubbla mer på transportsektorn än att bygga vidare på vindkraftsindustrin, menar Kjell Söderlund (6/8). Han har helt rätt i att trafiksektorn är den stora utsläppskällan i Sverige av koldioxid, men perspektivet är alldeles för begränsat.

Elproduktionen i EU släpper årligen ut en miljard ton koldioxid. Dessa utsläpp måste kraftigt minska om vi ska klara vårt klimat. Med mer vindkraft så behövs det mindre smutsig fossil elproduktion i Europa.

Förnybar elproduktion med vind och sol har mycket låga rörliga kostnader. Bränslebaserad kraftproduktion har högre rörliga kostnader eftersom de måste betala för bränslet och dessutom för utsläppsrätter om de bygger på fossila bränslen och släpper ut koldioxid. Elnätet i Europa sitter ihop. Om vi producerar en kilowattimme extra vindkraft i Hälsingland så innebär det att det produceras en kilowattimme el mindre på någon annan plats.

Vi behöver mer vindkraft för att ersätta smutsig kolbaserad elproduktion i Europa.

Dessutom kan elfordon ersätta bensin- och dieselfordon. Då behöver vi el för att ladda våra elfordon. Toyotas bränslecellsdrivna fordon behöver vätgas till bränslecellerna. När elpriset är lågt nattetid kan vi göra vätgas av vindkraftselen eller ladda våra elbilar.

Monica Bracco

kommunikation och media, Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel