Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora sparkrav på Ljusdals bibliotek

/
  • Lasse Eriksson besöker biblioteket flera gånger i veckan.

Biblioteket är en av verksamheterna som nu riskerar stora besparingar. De kommande åren ska budgeten minska med en miljon enligt förslag.
– Det kommer att påverka låntagarna, säger bibliotekschef Birgitta Sandqvist-Andersson.

Annons

En av dem är Lasse Eriksson, som brukar besöka Ljusdals bibliotek flera gånger i veckan.

Nu har han haffat Arto Paasilinnas senaste bok.

– Det var ett impulslån. Mest brukar det bli filmer, det som finns här är mycket bättre än det amerikanska dravlet på tv, säger han.

Att biblioteket nu kan tvingas spara stora summor gör honom orolig.

– Det är dumt. Man hör ju hela tiden att folk läser mindre och mindre och då är det inte bra, säger han.

I år ligger driftsbudgeten på strax över 11 miljoner för biblioteken i kommunen. Enligt förslaget som kommunstyrelsen ska ta ställning till, måste verksamheten spara totalt en miljon kronor under 2015 och 2016.

Något som kan få allvarliga konsekvenser, menar bibliotekschef Birgitta Sandqvist-Andersson.

– Biblioteket är ju samhällets vardagsrum och fyller så många funktioner. Bland annat tillbringar ju många arbetslösa dagarna här och många flyktingar kommer ofta till oss. Vi spelar en viktig roll i integrationen, säger hon.

I dag har biblioteksverksamheten omkring 20 anställda i hela Ljusdals kommun, skolbiblioteken inräknat. Just nu pågår ett arbete med att se var pengarna kan sparas in, och Birgitta Sandqvist-Andersson utesluter inte att det kan bli aktuellt med uppsägningar.

– Ja det kan hända allt möjligt och det kan även handla om att vi måste stryka vissa verksamheter. Det blir upp till politikerna att ta ställning till exakt hur besparingarna ska göras, säger hon.

Även skolbiblioteken kan komma att drabbas i besparingarna.

– Det kan drabba läsförståelsen hos barn och går ju stick i stäv med att man ska satsa på läsfrämjande verksamheter, säger hon.

Annons