Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora snömängder väntas i Hälsingland – kan komma en halvmeter

Artikel 1 av 48
Snöovädret i februari 2018
Visa alla artiklar

Det kan komma 30-50 centimeter nysnö på torsdagen i Hälsingland. Osäkerheten kring prognosen är stor, men SMHI varnar för att det är risk för mycket besvärligt väder.
– Det kan bli rejäla besvär i trafiken, säger Ian Engblom, meteorolog vid Foreca.

Annons

Redan på onsdagsmorgonen drar ett kraftigt snöområde in över Hälsingland från sydväst. Först på fredag ska det ha dragit förbi och fram tills dess väntar stora snömängder.

(+) Läs även: Räddningstjänsten i möte med SMHI – så ska de tackla snökaoset: "Vi är alltid förberedda"

På onsdagen kan det komma 10-15 centimeter. Sedan blir snöfallet desto kraftigare.

– Det är en hel del snö på ingång. Under torsdagsdygnet kan det bli två till tre decimeter snö, och lokalt ännu mera. De som ska hålla trafiken flytande kommer att ha att göra. Det är både ymnigt snöfall och hårda vindar, med dålig sikt och drivbildning, säger Ian Engblom.

(+)Läs mer: Halkan ställer högre krav på förarna – så här kör du säkert på snö och is

Under fredagen avtar sedan snöfallet med omkring 5-10 centimeter – men sedan kommer det ännu mer snö.

– Det kommer in ett nytt snöfallsområde under förmiddagen på lördagen. Det är inte lika kraftigt som det första, men jag kan inte ge någon prognos för hur mycket snö det rör sig om, säger Ian Engblom.

Risk för stora snömängder:

Det finns en risk för snömängder på minst 20 mm (i smält form) inom 12 timmar. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning.