Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skillnader mellan könen

Kvinnors låga pensioner viftas ofta bort med argumentet att kvinnor inte jobbade utanför hemmet förr. Men den argumentationen håller inte.

Annons

Dagens unga yrkesarbetande kvinnor kommer att få ännu sämre pensioner än dagens pensionärer om vi inte får förändringar i pensionssystemet, lika lön för likvärdigt arbete, och att fördelningen av det obetalda hemarbetet blir mer jämställt. I dag är löneskillnaden mellan könen 13,9 procent, men pensionsskillnaden är betydligt större. Män har i genomsnitt hela 44 procent högre pension än kvinnor.

"Vi måste utjämna orättvisorna mellan kvinnor och män under de år som pensionen tjänas in. Här handlar det bland annat om att kommuner och landsting måste ta sitt ansvar som arbetsgivare för jämställda löner och rätten till heltid", säger förbundsordförande Gunilla Hjelm.

Det är hög tid fler att ta ett helhetsgrepp för jämställda pensioner. Här presenterar vi några av Centerkvinnornas åtgärdsförslag:

* Betalt arbete innebär pensionsrätter inom det allmänna pensionssystemet, löneökningar, och tjänstepensionspoäng. Kvinnor utför i genomsnitt sju veckor mer obetalt arbete än män. Den fördelningen är frivillig mellan parterna. Det är därför viktigt att kunna överlåta pensionsrätter för att skydda den part sin annars står utan en rimlig pension vid en skilsmässa, separation eller dödsfall.

* Tjänstepensionen kommer att utgöra en allt större del av den totala pensionen framöver men ingår inte i giftorätten. Det måste därför bli möjligt att överlåta delar av tjänstepensionen.

Redan på förbundsstämman 2012 antog Centerkvinnorna en ny barn- och föräldraförsäkring med förslag som skulle påverka utfallet för pensionen:

* Inför en icke-överförbar månad i föräldraförsäkringen och slopa vårdnadsbidraget, fördubbla jämställdhetsbonusen, inför jämställdhetsbonus för vab-dagar, och inför öppna barndagar för att inkludera alla familjekonstellationer.

Uppgiften att jämställdhetssäkra pensioner är inte lätt. Det är många parter som berörs och mycket som påverkar utfallet. Centerkvinnorna har totalt 38 åtgärdsförslag so vi kommer att presentera i april. Ett omfattande och långsiktigt hållbart förslag som ger en god början.

Solveig Zander

ordförande för Centerkvinnornas pensionsgrupp

Gunilla Hjelm

förbundsordförande för Centerkvinnorna

Helena Wikström

distriktsordförande för Centerkvinnorna i Gävleborg

Elisabeth Johansson

avdelningsordförande för Hanebo Centerkvinnor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel