Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skillnader i vård – en av tre får afasi efter stroke

I en region erbjuds specialiserad strokevård. I en annan läggs strokeenheten ned, skriver företrädare för Afasiförbundet och Afasiföreningen.

Den 10 oktober uppmärksammas afasi runt om i Europa. Drygt en tredjedel får bestående afasi efter en stroke. Men vården vid afasi och stroke är allt ojämlikare i Sverige. I en region erbjuds specialiserad strokevård. I en annan läggs strokeenheten ned.

Socialstyrelsen gör nu en storsatsning på bättre och ökad tillgång på akutvård, uppföljning och rehabilitering i de nya riktlinjerna Vård vid stroke. Ett bättre och snabbare akut omhändertagande räddar liv och minskar konsekvenser som afasi, kognitiva svårigheter och halvsidesförlamning efter stroke. Bättre rehabilitering ger ökade möjligheter att komma tillbaka till de förmågor och möjligheter en person hade innan stroke och afasi.

Ojämlikheten i strokevård och rehabilitering är stor med omfattande regionala skillnader. I Stockholm får allt färre personer allvarliga konsekvenser av en stroke till följd av snabb och specialiserad behandling med trombolys och trombektomi. På Gävle sjukhus planerar landstingspolitikerna att lägga ned strokeenheten och slå samman den med geriatriken. I Jönköpingsregionen har antalet sjukhusplatser till personer som fått en stroke redan bantats ned med två tredjedelar. Detta trots att det finns stark evidens för att vård vid strokeenhet räddar liv. Vård vid strokeenhet ges följaktligen högsta prioritet både i Socialstyrelsens befintliga och förnyade riktlinjer för vård vid stroke.

Samtidigt ger Patientlagen som trädde i kraft 2015 enskilda möjligheten att söka vård och rehabilitering i ett annat landsting. Myndigheten för Vårdanalys visade att lagen inte har använts i sin senaste baslinjemätning. I praktiken är det dessutom extra svårt för personer som har afasi och ofta kognitiva svårigheter och hjärntrötthet att ta sig till ett annat landsting för rätt vård och rehabilitering.

Att Socialstyrelsens många bra förslag i Vård vid stroke omsätts i praktiken regionalt är därför avgörande för de många tusen människor som varje år får afasi efter en stroke. Såväl landsting som regioner måste ta ansvar för sina delar av vårdkedjan. Det är av högsta vikt att landsting, regioner och kommuner i Sverige rustar sin afasi- och strokevård. Nationalekonomiskt kommer det att löna sig genom ett minskat vårdbehov, lägre rehabiliteringskostnader och minskat produktionsbortfall bland personer som får stroke i yrkesverksam ålder. Utifrån ett etiskt perspektiv finns det bara vinnare.

Lars Berge-Kleber

ordförande i Afasiförbundet i Sverige

Bo Jonasson

ordförande i Afasiföreningen i Gävleborg

Anna Hansson

ordförande i Afasiföreningen i Bollnäs-Ovanåker

Katarina Larsson

ordförande i Afasiföreningen i Hudiksvall-Nordanstig

Bengt Sundqvist

ordförande i Afasiföreningen i Gävle

Else-Britt Larsson

ordförande i Afasiföreningen i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel