Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora satsningar på landsbygden

Budgetpropositionen 2010 är en framgång för Centerpartiet. Inte minst blev budgeten en framgång för landsbygden, totalt satsades över en miljard kronor på landsbygden.

Annons

Jordbruksdepartementet har tagit fram lokala siffror på några av de största posterna i ”landsbygdsmiljarden” nämligen sänkningen av egenavgifterna för jordbruksföretag, sänkningen av egenavgifter för skogssektorn samt slopandet av handelsgödselskatten. Med hänvisning till statsstödsregler, samt osäkerhet i beräkningarna är siffrorna kring egenavgifterna mycket lågt tilltagna i denna beräkning.

Landsbygdsmiljarden innehåller:

– Slopad skatt på handelsgödsel, 300 miljoner kronor

– Sänkta egenavgifter med 80 miljoner kronor för jordbrukssektorn och 75 miljoner kronor för skogssektorn

– Bredband, 190 miljoner kronor

– Grundläggande betaltjänster, 22 miljoner kronor

– Forskning hos SLU, skog och övrig växtråvara, 74 miljoner kronor

– Satsning på infrastruktur i form av enskilda vägar, 50 miljoner kronor, mötesseparering, 100 miljoner kronor, sidoområdesåtgärder, 100 miljoner kronor

– Sverige det nya matlandet, 10 miljoner kronor

– Rovdjursersättningar, 5 miljoner kronor

Då skall man även räkna in förstärkningen av Landsbygdsprogrammet, som jordbruksverket nu har fördelat lokalt. Det handlar om 230 miljoner kronor extra per år fram till 2013. För Gävleborgs del blir det över 10 miljoner kronor att fördela. Pengarna ska kunna sökas av organisationer och företag som vill göra projekt för att ge bättre bredband på landsbygden (När det gäller bredband har hälften av pengarna fördelats lokalt, den andra halvan ligger i en central pott på Jordbruksverket), utveckling av företag inom livsmedelsförädling och matturism och flera olika miljöåtgärder med bland annat förnybar energi. Dessutom höjs miljöersättningarna för lantbrukare.

När Centerpartiet gör dessa satsningar på landsbygden så är det inte inräknat de övriga generella och viktiga satsningar som exempelvis fjärde steget i jobbskatteavdraget, siffrorna inkluderar inte heller samtliga landsbygdsföretag, utan bara företag inom jord och skog. Effekterna för landsbygden, och Gävleborgslän, är med andra ord större än vad dessa siffror visar.

Magnus Svensson (C)

Söderhamn

Anders W Jonsson (C)

Hedesunda

Mer läsning

Annons