Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora risker med nytt system för ambulanserna

Landstingsledningen har bestämt att ambulansverksamheten inklusive akutambulanserna, på kvällar och nätter ska utföra det jobb som i dag hälsocentralernas sjuksköterskor gör.

Vad vi förstår ska ambulanspersonal åka runt i hela länet från respektive ambulansstation och behandla människor i hemmen. Detta är ju en förskräckligt dålig idé som landstingsledningens tjänstemän har drivit igenom.

En riskanalys har utarbetats av ledningen inom ambulansverksamheten och där varnar man kraftigt för att det kommer att innebära risker för att akutinsatserna ska bli försenade.

Ansvariga inom landstingsledningen säger att man kört detta på prov i Nordanstigs kommun (bland de minsta kommunerna i länet, cirka 9 000 invånare) under cirka nio månader och där har det varit positivt. Vad kan det ge för optimala testresultat? Vad blir det för testresultat om man hade provat i den största kommunen Gävle (cirka 100 000 invånare) eller i den största kommunen till ytan med stor glesbygd, Ljusdal? Det är ju förvånande dåligt hur divisionsledningen har gått till väga.

Här några risker som ambulanssjukvården hänvisar till:

• Akut sjuka patienter kan få vänta orimligt länge.

• Patienter riskerar att bli lämnade utan att någon annan tar ansvaret.

• Risk för vårdskador, lidande och i värsta fall död.

• Brist på ambulansbilar.

• Otrygga patienter och anhöriga.

Det som nästan är det sämsta är att divisionsledningen så nonchalant kan ignorera "professionens" riskanalyser. Landstingsdirektören och framför allt ledande politiker i landstingsfullmäktige (LF) borde ju ha stoppat detta förslag som nu verkar bli en realitet redan i februari detta år.

Vi anser att landstinget under ett flertal år markant har försämrat sjukvården och speciellt den tillhörande ambulanssjukvården. Man har tagit bort ett flertal ambulanser, till exempel helt och hållet i Ramsjö och på nätterna i Los. I stället bör landstinget satsa offensivt på att framför allt förstärka ambulanssjukvården – till att börja med återbesätt de ambulanser man tog bort för ett antal år sedan. Behövs det fler sjuksköterskor inom hemsjukhälsovården så anställ de som behövs och försämra inte ambulansverksamheten.

Måste man göra besparningar, gör dessa i stället inom administrationen, sänk de orimligt höga lönerna för de höga tjänstemännen, sanera i tjänstemannaleden, sluta med orimliga subventioner till stafettläkarna och framför allt fokusera mer på själva sjukvården och satsa inte pengar på vindkraft. För en personalvänlig politik så stannar fler läkare kvar.

Nu är det dags att kraftigt säga ifrån till dessa "tokigheter" av besparingar. Vi anser att det behövs politiker i landstinget som har kurage och styrka att säga ifrån till felaktiga beslut och som satsar på en förstärkt och bra sjukvård.

Conny Englund, Lisbeth Embretsen Englund, före detta landstingspolitiker, Los

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel