Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora renoveringsbehov: Klockstapeln i Ovanåker på väg att ruttna inifrån

Alfta-Ovanåkers församling satsar i år på renoveringar av två kyrkor, ett kapell och en klockstapel. Dessutom ska en askgravplats anläggas vid Alfta kyrka, där även sprickor på själva fasaden på kyrkan ses över.

Klockstapeln vid Ovanåkers kyrka håller på att ruttna inifrån på grund av att den form av tjära som har använts tätar till totalt. Särskilt kupolen, där regn- och smältvatten lätt blir kvar, är särskilt utsatt. Därför kommer man att rikta in sig på den till ett börja med.

Läs mer: En helt ny lyster i Ovanåkers kyrka

– Tanken är att börja åtgärda klockstapeln under sommaren. Arbetet kommer att pågå i flera etapper och under flera år eftersom det är omfattande, säger kyrkorådets vice ordförande Jonas Frost.

Man behöver byta ut träspånet. Det nya kommer att behandlas med vanlig tjära. I år har en budget på 370 000 kronor anslagits för åtgärderna.

När det gäller klockstapeln kommer församlingen att så småningom få tillbaka 70 procent av kostnaden från stiftet i form av kyrkobyggnadsbidrag och antikvariskt bidrag. I andra fall rör det sig om runt halva kostnaden som församlingen kan få tillbaka.

Läs mer: Renovering av Ovanåkers kyrka för 4,7 miljoner

I Öjung kommer kapellets fasad att renoveras i sommar. Det blir skarpning och målning av fasaden och ruttet trä kommer att bytas ut. Invändigt blir det en del målningsarbeten vid altaret. 900 000 kronor beräknas renoveringen att kosta.

I Svabensverk ska taken på kyrkan och likboden ses över. Där kommer masonit att läggas uppe på det spån som finns under tegelpannorna. Ett större arbete är att riva den gamla brädfodringen på klockstapeln och ersätta den med ny. Detta på grund att bräder har ruttnat. Runt 850 000 kronor beräknas arbetena i Svabensverk att kosta. I det ingår även att man rödtjärar klockstapeln.

Läs mer: Värdefulla målningar i Svabensverk

Intill Alfta kyrka kommer en askgravplats att anläggas vid nya kyrkogården.

– Vi har redan en sådan gravplats sedan tidigare. Men många väljer numera kremering, så det behövs fler platser. Ingen kostnadsberäkning är ännu gjord. Men tanken är att den nya gravplatsen kommer att anläggas under sommaren, säger Jonas Frost.

Dessutom behöver sprickor ovanför och nedanför kyrkofönstren att ses över. Det är gamla lagningar som har fallit ur. Även fasaden vid ingången behöver bättras på. Arbetet beräknas komma i gång under sommaren och beräknas kosta 390 000 kronor.

I sommar kommer solceller att sättas upp på delar av taket på kyrkogårdsförvaltningens förråd i Ovanåker. 220 000 kronor kostar det.

En annan energisparåtgärd är att byta fläktsystem i Johannesgården i Alfta. Det kommer att göras under sommaren och kosta 100 000 kronor.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik