Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora kunskapsbrister i Hälsingland: "Det är nästan värst här"

Gävleborg har högst andel arbetslöshet i landet. Ändå har många arbetsgivare svårt att hitta personal med rätt kompetens. Region Gävleborg har tillsammans med Arbetsförmedlingen inlett en kartläggning för att se vilka kompetensbehov som finns i Hälsingland.

Under fredagen samlas representanter från Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen, studiesamordnare och arbetsgivare på två semiarier, i Hudiksvall och Bollnäs. Trots att arbetslösenheten är störst i landet i Gävleborg – 11,7 procent mot riksgenomsnittet 7,7 – är behovet av personal med rätt kompetens stort.

– Så här ser det ut i hela landet, men det är nästan värst här i Hälsingland, berättar Thomas Lundberg, kompetensstrateg vid Region Gävleborg.

Läs även: Gävleborg har Sveriges högsta arbetslöshet

– Det vi gör nu är att vi tittar på hur det ser ut med arbetskraften. Vilka brister det finns samt vilka överskott det finns. Tillsammans med arbetsgivare och utbildningssamordnare ska vi på de här träffarna skapa oss en gemensam bild och se vad vi kan göra tillsammans, berättar Gabriella Persson Turdell, arbetsförmedlingschef i Ljusdal.

Gabriella Persson Turdell och Thomas Lundberg hoppas bägge på att fredagens träff ska ge en gemensam bild över problematiken.

– Får vi en bra bild över hur miss-matchningen ser ut kan vi titta på vad som är strategiskt viktigt att satsa på att försöka förändra, säger Thomas Lundberg.

– Skulle utvecklingen vara på det här viset i femtio år framåt kommer vi att få jättesvårt att få vård för dem som behöver det. Det här är en fråga vi måste lösa och förhoppningsvis får vi nu de första pusselbitarna på plats för att lösa detta, fortsätter Thomas Lundberg.

Läs även: Arbetslöshetens onda cirkel

Vilka kända kompetensbrister finns det idag?

– Det finns över hela spektrat. Man kan se att de som har en gymnasieutbildning i mycket större del kommer ut i arbetslivet. Och vill man inte plugga på högskola så är yrkesgymnasierna bra, säger Gabriella Persson Turdell.

Hur ser ert arbete ut framöver?

– Vi kommer idag att bestämma oss för hur vi ska gå vidare. Men en uppföljning efter sommaren kommer. Har både vi och arbetsgivarna en samlad syn på problematiken så kan vi kommunicera ett gemensamt budskap, säger Gabriella Persson Turdell.

– Vi har med oss en behovsbedömning som vi nu visar upp för deltagarna och frågar: stämmer den här överens med er bedömning? Redan förmiddagens träff i Hudiksvall har vi kommit så långt att vi konstaterat att behovsbedömningen stämmer. Nu ska vi välja ut de strategiskt viktiga områdena och satsa på olika insatser för att börja någonstans.

Thomas Lundberg föreslår vid sidan av nya utbildningar att marknadsföra existerande utbildningar bättre då det finns nationella undersökningar som visar på att sannolikheten att få jobb efter en utbildning spelar ganska liten roll för ungdomar i valet av utbildning.

– Det vore bra att få med sig företag som kliver fram och säger: "Jag tänker anställa någon som har gått den här utbildningen", säger Thomas Lundberg.

Vilka är de största utmaningarna i det här arbetet?

– En jätteutmaning är att få ett utbildningssystem som är flexibelt och kan anpassa sig efter arbetsmarknadens behov. Vi behöver bra analyser som ser de stora långa utvecklingstrenderna, och sedan anpassa sig efter det. Jag skulle önska att vi tillsammans i dag blir överens om vad som vad vi ska göra, och sen göra det. Att det inte bara blir prat utan att det faktiskt blir handling, säger Thomas Lundberg.

Läs även: Arbetsmarknadsenheten först att få ta del av det statliga stödet