Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora ingrepp i riksvägen mellan Bollnäs och Vallsta

Trafikverket tänker rusta riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta för mellan 70 och 100 miljoner kronor. Arbetet kommer förhoppningsvis att starta i början av 2018.

Riksväg 83, mellan Bollnäs och Vallsta, har stora brister i både trafiksäkerhet och framkomlighet. Under årens lopp har också den låga standarden lett till flera olyckor.

Läs även: Skyltar vid Dödens väg

För att förbättra såväl säkerhet som vägstandard och samtidigt bibehålla nuvarande hastigheten längs sträckan är arbetet med en ny vägplan i full gång. Ännu har inte någon kostnadskalkyl färdigställts, men projektledare Marcus Wester vid Trafikverket räknar med mellan 70 och 100 miljoner för hela projektet.

– Det handlar främst om att göra vägen säkrare, säger Marcus Wester.

I paketet finns nya vänstersvängsfält, nya busshållplatser, sidoområdesåtgärder som att hugga ner träd och byta ut eller komplettera viltstängsel.

– Sedan ska det också göras förstärkningsjobb på vägen och profiljusteringar, säger Marcus Wester. Den ska rätas upp och ibland också planas ut för att jämna ut backkrön och svackor.

Dessutom finns ett antal korsningar med dåliga siktförhållanden och ett stort antal infarter från fastigheter längs sträckan. Det ska man också se över.

Läs även: Bollnäs kommun sågar förslag om sänkt hastighet – skarp kritik mot Trafikverket

I planen ska man också försöka knyta ihop en gång och cykelväg vid sidan av.

– Vi ska försöka utnyttja ett befintligt vägnät som vi ska knyta ihop med vissa nya sträckor, säger Marcus Wester.

Det rör sig sammantaget om stora ingrepp och det samtidigt som Trafikverket ska göra reparationsarbeten på järnvägen mellan Bollnäs och Ljusdal. Det ska göras via så kallade servicefönster, då tågtrafiken stängs av under ett par timmar mitt på dagen.

Detta har framkallat en del kritik.

– Vi kommer att försöka anpassa oss så att vi inte bromsar trafiken så mycket just under dessa servicefönster, säger Marcus Wester. Men det är klart, lite längre tid än vanligt kommer det naturligtvis att ta för trafikanterna.

Läs även: Tågstopp införs i Ljusdal och Bollnäs nästa år

När arbetet med riksväg 83 kommer att dra igång hänger på när vägplanen kan få ett godkännande och hur snabbt man kan upphandla en entreprenör. Beräknad byggstart har varit hösten 2017.

– Jag tror i alla fall att det kan vara rimligt med en start i början av 2018, säger Marcus Wester.