Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora ideologiska skillnader i budgetpolitiken

Tommy Waidelich, Socialdemokraternas talesperson i ekonomiska frågor, har ingen tidigare erfarenhet att hålla ihop en budgetprocess. Vilket blev uppenbart då han i förra veckan drog sitt budgetförslag för riksdagsgruppen. Ett antal mycket kontroversiella förslag hade inte förankrats. Reaktionerna blev minst sagt kraftiga. Waidelich fick bakläxa.

Budgetturbulensen leder till att Waidelich förlorar auktoritet. Osäkerheten om han är vuxen uppdraget ökar. Självklart kommer kritiken också att drabba Håkan Juholt. Men huvudansvaret för att förankra en budgetprocess i riksdagsgrupp och partiledning ligger på den ekonomiskt politiskt ansvarige.

Hur kunde det gå så snett? Orutin är säkert en förklaring. Politisk okänslighet är kanske en annan. Det kommer också att spekuleras i att det rörde sig om ett kuppartat försök att driva igenom den agenda som företräds av en grupp så kallade förnyare som företrädesvis är verksamma i Stockholms län

Nu är det en öppen fråga om Waidelich kommer att vara Socialdemokraternas ekonomiske talesperson i valet 2014. Klart är att hans ställning försvagats. Det är ingen bra utgångspunkt för den som ska ta den svåra matchen med Anders Borg. Särskilt inte i en situation då Socialdemokratins förtroende då det gäller den ekonomiska politiken är svagt.

I sak innehåller Socialdemokratins budgetmotion flera intressanta nyheter. Det är bra att partiet driver på för att få igång bostadsbyggande. Inte minst i högskoleorterna. Där många tiotusentals studenter i dag är utsatta för något som närmast liknar hyresocker.

Tillsammans med ett högre bostadsbyggande kan investeringar i järnvägar och tunnelbana bidra till att skapa många nya jobb. Likaså visar Socialdemokraterna på möjligheten att satsa på framtiden. Genom ett ambitiöst program för utbildning och forskning. Detta ska ställas mot den borgerliga regeringens obegripligt stora penningrullning till krogarna. I bästa fall ger halveringen av krogmomsen ett par tusen jobb. Det vill säga att varje nytt jobb kostar skattebetalarna 2,5 miljoner kronor.

Det är också bra att Socialdemokraterna står fast vid en aktiv fördelningspolitik. I kontrast mot de stora skattefavörer som de borgerliga beviljat höginkomsttagarna föreslås sänkt skatt på pensioner samt högre a-kasse- och sjukersättning.

Måndagens tv-intervju med Håkan Juholt blev klargörande. Han slog fast att Socialdemokratin fortsatt arbetar för att skatten på pension och arbetsinkomst ska likställas. Här går en viktig principiell rågång gentemot de borgerliga partierna. Som menar att skatten på pension ska vara högre än skatten på förvärvsinkomster.

I samma intervju gav Juholt ett annat efterlängtat besked. Socialdemokratin accepterar inte att skattepengar avsedda för utbildning och omsorg omvandlas till miljardvinter. Där utländska riskkapital för ut pengarna till så kallade skatteparadis.

På denna punkt blir det säkert en spännande debatt med de borgerliga partiernas företrädare. Då de av ideologiska skäl anser att det är viktigare att slå vakt om kapitalägarnas vinstintresse än skattebetalarnas självklara rätt att kräva att deras pengar ska gå till bra skola, vård och omsorg.

I Danmark, Finland och Norge finns ett skydd mot att skattepengar plockas ut som vinster i stället för att användas till avsedda ändamål. I Sverige motsätter sig utbildningsminister Jan Björklund riksdagsmajoritetens krav på en förutsättningslös utredning om kvalitet och vinster i privatskolorna.

Opinionsmätningar visar att en majoritet av väljarna tycker illa om de stora vinstuttagen i skolan och vården. Här har Socialdemokraterna en stor möjlighet att ta initiativet i debatten.

Sören Thunell