Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso fälls för mekanikers död

Tingsrätten lägger skulden på företaget för att en anställd klämdes ihjäl. Nu ska Stora Enso Timber böta 750 000 kronor till staten.

För tre år sedan klämdes en anställd på Ala sågverk i Ljusne till döds av en maskin på justerverket. Nu slår Hudiksvalls tingsrätt fast att den eller de som ansvarade för arbetsmiljön har åsidosatt sina skyldigheter genom oaktsamhet. Det handlar om arbetsmiljöbrott med vållande till annans död.

En annan anställd lyckades hoppa upp och klarade sig undan, men mekanikern träffades av den tunga maskindelen och omkom.

En arbetsgivare ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för olycksfall. Hudiksvalls tingsrätt anser att bolaget inte har gjort någon undersökning eller riskbedömning, i varje fall inte någon som har dokumenterats.

Vid en sådan riskbedömning skulle man ha undersökt vilka faror som fanns, vad som kunde göras för att komma åt farorna samt ange hur var och en ska handla för att det ska bli så säkert som möjligt.

Det har också varit oaktsamt att inte förse transportören med skyltar eller annan märkning, anser tingsrätten. Om det hade funnits en sådan skylt hade mekanikern troligen säkrat maskindelen först, skriver rätten, som ser "ett relevant samband mellan den bristande instruktionen" och mannens död.

Stora Enso ska böta 750 000 kronor och det är pengar som går till staten. Efter dödsolyckan byggdes transportören delvis om för ökad säkerhet.

Läs mer om domen i lördagens tidning.