Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora delar av Gärdesskolan rivs

Inför den ombyggnad som ska vara klar till starten av höstterminen 2016 kommer stora delar av Gärdesskolan i Bollnäs att rivas.

Annons

Gärdesskolans huvudbyggnad, invid Torsbergsgymnasiet, kommer att stå kvar. Däremot rivs nästan hela lågdelen, som sträcker sig mot sim- och sporthallen. Dessutom rivs den gamla musiksalen, som hänger samman med byggnaden som inrymmer den tidigare skolans aula och matsal.

– De här delarna av skolan är inte ändamålsenliga att renovera, helt enkelt. Därför rivs de, säger Per Molin, kommunens fastighetschef.

Inför rivningen har en dokumentation med ritningar, fotografier och kort historisk fakta om skolan sammanställts och diarieförts.

– Det var länsmuseet som tyckte att vi skulle göra en dokumentation, så därför har vi gjort det, säger Per Molin.

Rivningslovet är klart, men när rivningarna kommer att starta är däremot oklart.

– När entreprenören kommer att påbörja rivningsarbetet vet jag inte, men planen att hela ombyggnaden ska vara klar till starten av höstterminen 2016 ligger fast. Ingenting har framkommit som gör att vi har behövt ändra på det. Så någon gång fram till nästa sommar kommer rivningarna att ske.

När det gäller den nya skolans utformning har framför allt två olika lösningar diskuterats den senaste tiden. De handlar om att antingen docka ihop Gärdesskolan med Torsbergsgymnasiet intill, eller att bygga ihop Gärdesskolans huvudbyggnad med skolans tidigare matsal, aula och hemkunskapslokaler.

Hur den slutgiltiga lösningen kommer att se ut är inte klart, enligt Per Molin.

– Jag kan inte säga något om det för dagen. Vi kommer att tag i det under förhösten, i nära dialog med barn- och utbildningsförvaltningen.

Nya Gärdesskolan är projekterad för maximalt 270 elever och beräknad för 240. Redan från läsåret 2016–17 säger dock prognoserna att behovet kan vara 290 – för att öka till 310 året därpå.

Enligt Per Molin finns ett par reservplaner för att möta det ökade elevantalet och klara lokalbehovet. Ett alternativ bygger på att i någon form utnyttja Torsbergsgymnasiets lokaler, ett annat är att ställa i ordning ytterligare lokaler i samband med ombyggnaden.

Gärdesskolan har stått tom sedan 2010. När den ombyggda skolan öppnar nästa höst ersätter den Granbergsskolan och blir den enda kommunala högstadieskolan i Bollnäs tätort.

Huvudentreprenör för ombyggnaden är Byggtec Gävleborg.