Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Centerförluster i kommunerna

/

Naturligtvis domineras eftervalsdebatten av Socialdemokraternas stora tillbakagång. Lika självklart är att partiet nu ska starta ett arbete för att lägga grunden till att förlorat förtroende kan återvinnas.

Annons

Men valresultatet visar att också andra partier har betydande problem. Främst gäller det Centern och Kristdemokraterna. Enligt opinionsmätningar har de båda partierna fått Moderata stödröster i riksdagsvalet. Trots detta förlorar Centern 1,5 procent och Kristdemokraterna 1,0 procent.

Att Centerns problem är betydande belyses av resultatet i kommunvalet. Här förlorar Centern drygt var sjätte kommunfullmäktigemandat. Partiet minskar från 1585 fullmäktigeplatser till 1311. Siffrorna kan korrigeras marginellt då kommunvalet är färdigräknat på länsstyrelserna.

Det är framför allt i län där Centerpartiet tidigare varit starkt som de stora förlusterna inkasseras. Det är bara i Stockholms län och Norrbotten, som partiet förmår att marginellt öka sin fullmäktigerepresentation. I starka C-län som Gävleborg är förlusterna betydande. Här rasar Centerns kommunfullmäktigerepresentation med nära en tredjedel från 84 mandat till 58.

Av tradition har Centerpartiet haft en starkare ställning i valen till kommun- och landstingsfullmäktige än i riksdagsvalet. Nu dämpar de Moderata stödrösterna nedgången på riksnivå. Men i en lång rad kommuner har Centerns väljarstöd rasat. Detta gäller oavsett om partiet tagit ansvar i en majoritetskoalition eller agerat i opposition.

Det är ingen önskedröm för ett parti att bli beroende av flytande stödröster. Samtidigt som partiets bas eroderas. För den som följt Centern under den gångna valperioden kommer utvecklingen inte överraskande. Många av partiets traditionella sympatisörer har haft svårt att känna igen sig i den nyliberala storstadsorientering som skett under Maud Olofsson ordförandetid.

Under mellanvalsperioden har opinionsmätningarna lämnat ett entydigt besked. Det har växt upp en allt större misstro mot partiledningen i Centerns traditionella väljargrupper. Väljarundersökningen på valdagen bekräftar detta. Till exempel har partiets andel av jordbrukarnas röster minskat med tio procent.

För den som har kontakt med aktiva och tidigare aktiva inom Centern har det varit uppenbart att oron över ledningen högerorientering är stor. Men kretsen runt Maud Olofsson har avfärdat alla seriösa analyser om partiets problem. Ett exempel är hur Anders W Jonsson från Hedesunda vägrade att diskutera i sak då jag för ett år sedan analyserade följderna av Centerpartiets politiska omorientering. I stället hävdade han att allt var frid och fröjd och att min analys förklarades av Socialdemokratisk nervositet.

Nu ligger valresultatet på bordet. Frågan är om Centern någon gång tidigare gjort ett så dåligt kommunval. Partiet upplevs inte längre som en självklar folkrörelsebaserad företrädare för befolkningen på landsbygden och i de mindre och medelstora tätorterna. Det skall bli mycket intressant att följa vilka slutsatser de aktiva inom Centern kommer att dra av denna insikt.

Sören Thunell

Mer läsning

Annons