Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora brister i det fria skolvalet

Vi i Vänsterpartiet ser att det fria skolvalet har så stora brister att det borde begränsas, skriver tre vänsterpartister i Hudiksvall.

Effekterna av det fria skolvalet är att det bidrar till ökade resultatskillnader mellan skolor och ökad socioekonomisk skolsegregation. Vi har alltså fått en minskad likvärdighet i skolan. Det här är anledningen till att Vänsterpartiet inte värnar om det fria skolvalet.

Förutom att likvärdighetsprincipen inte stöds via det fria skolvalet ser vi en annan effekt när vi läser PWC:s utredning om skolstrukturen. Utredningen har skapat oro för de boende kring de fyra mindre skolorna, som i utredningen är föreslagna att läggas ner. Det är inte alls konstigt att man reagerar och många anser att skolan är viktig för bygdens överlevnad.

Hur ser det då ut kring byskolorna? Jo, i de fyra skolornas upptagningsområden bor 588 elever. Av de eleverna har 263 elever via sina föräldrar valt bort sin byskola. Det är cirka 45 procent av elevunderlaget som valt andra skolor. Om vi då tänker framåt så har Monitor ansökt om att få starta skola för åk 4–9. Den skolan är tydligen tänkt att ligga inne i centrala Hudiksvall. Om den skolan får tillstånd att starta minskar med stor sannolikhet elevantalet ännu mer även i de små skolorna på landsbygden.

Många frågar varför det inte finns förslag om att bussa elever från centrala Hudiksvall ut till de mindre byskolorna. Idén är inte dum men ogenomförbar på grund av det fria skolvalet. Det fria skolvalet försvårar för kommunen att planera för skolstruktur och undervisning men måste ha beredskap utifall någon av friskolorna väljer att lägga ner efter ett tag.

Flera partier har nu sagt nej till förslagen i skolutredningen. Vi i Vänsterpartiet har ännu inte tagit ställning men när vi gör det kommer syftet att vara en säkrad undervisning med höga kunskapsresultat och ökad likvärdighet som mål.

Siv Cavallin

Lars Berglund

Sofia Högström

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel