Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora beslut - tam debatt

Kommunfullmäktige vill inte vara med om en nedbemanning. Antalet förtroendevalda inför nästa mandatperiod kommer även i fortsättningen bestå av 49 ledamöter – och inte 41 som Viktor Wärnick (M) föreslog i en motion.

Vinterns sista fullmäktige blev lika kort som årets första. På mindre än en timme klarade man av ett upprop, två interpellationer, en votering och elva ärenden.

Första ärendet var en interpellation, ställd av Olle Persson (KD). Han ville veta hur kommunen skulle hantera klämdagarna i framtiden.

Sven-Erik Lindestam (S) lovade att kommunen ska bli mer kundorienterad med öppen växel och folk på plats som kan svara på allmänhetens frågor.

Andra ärendet var Roland Laurins interpellation om omvårdnadsnämndens prestationspengar som nyligen gav nämnden ett tillskott på 5,2 miljoner kronor.

Han hoppades och ville att pengarna ska användas för att stärka nattbemanningen på Åsgården. Det ville även Katarina Hedberg (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

– Men tyvärr, så får vi inte göra, sa hon.

Pengarna går till att fortbilda personal i bland annat livsmedelshantering.

Nästa ärende var IT-utbyggnaden. Beslutet blev att Söderhamn Nära fortsätter utbyggnaden och satsar fem miljoner per år under perioden 2014–2020.

Ärendet klubbades igenom utan debatt.

Några kommentarer fick ärendet om den nya jämställdhetsstrategin som ska gälla fram till 2019. Gunbritt Wallström (V) och Gabriella Pettersson (MP) var överens om att den behövs – och det tyckte även Sven-Erik Lindestam (S).

Kommunfullmäktige sa även ja till att bygga en anpassad bostad i anslutning till gruppbostaden vid Tallmossens gruppbostad i Mo för 2,1 miljoner.

Slutligen snabbehandlades Viktor Wärnicks motion om att "harmonisera förtroendemannaorganisationen".

Han anser att kommunpolitiken måste moderniseras och följa utvecklingen i kommunen. Med ett krympande befolkningsunderlag bör även fullmäktige minska antalet ledamöter från 49 till 41.

Det sa fullmäktige nej till. Votering begärdes och 33 ville behålla dagens antal medan 14 ville ha 41 ledamöter. Här fick allianspartierna stöd av Sverigedemokraterna.

En motion och ett medborgarförslag hade lämnats till mötet.

Motionen hade Annika Persson (FP) skrivit. Hon vill att kommunen utlyser en markanvisningstävling för ett vård- och omsorgsboende med plats för 50–100 lägenheter.

Mia Forsgren i Sandarne skrev medborgarförslaget. Hon vill att kommunen utreder om det är möjligt att ge anhöriga till dementa avlastning 48 timmar varannan vecka.

Ärendena kommer att utredas.