Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor turné i Sverige och Norge väntar countrybandet: "Det är en hyllning till en av de största"

I en villa i Sandarne har ett gäng musiker samlats för att repa inför deras kommande turné. Gruppen kallar sig Silver Wings.
– Vi har velat genomföra det här projektet länge nu, säger John-Åke Gladh.

Klassisk countrymusik som nästan får en att tro att man är i Bakersfield, USA kan man höra från ett hus i Sandarne. Bandet Silver Wings höll nämligen sin första repetition av vad som kommer mynna ut till en turné och en dokumentärfilm där under lördagen.

– Vi håller på att repa inför vår turné. Vi ska göra en hyllningsturné till ett av countrymusikens största namn, Merle Haggard. Vi har velat göra det här i många år och nu är det dags, säger sångaren och gitarristen Mikael Fredriksen.

Läser mer om Mikaels andra band: Mike and the strangers

Medlemmarna i Silver Wings beskriver Merle Haggards musik som väldigt självbiografisk och fylld av fantastiska historier. Merle Haggard gick bort för en tid sedan men även om turnén var planerad sedan innan hans bortgång känner Silver Wings att det känns ännu mer rätt att göra den här turnén.

Turnén kommer pågå under sommaren. Från juli till september. Första spelningen är på en av Nordens största countryfestivaler där bland annat Doug Seegers ska spela.

– Vår första spelning är på Countryfestivalen i Seljord i Norge. Jag tror nog att det kommer vara 30 000-40 000 människor i publiken. Det kommer bli jättemäktigt, säger Mikael Fredriksen.

Att ett till synes nystartat band får så pass stora spelningar kan tyckas märkligt. Men det finns förklaringar till detta.

– Det är första gången vi spelar den här musiken tillsammans. Men vi har spelat tillsammans i väldigt många år i andra konstellationer, säger John-Åke Gladh som spelar gitarr i gruppen.

Basisten Hans Stenberg fortsätter

– Dessutom finns det inte många band som spelar rå, klassisk country som vi gör. Festivalerna hungrar efter sån typ av musik, säger han.

Förutom turnén kommer dokumentärfilmaren Lars Bergman spela in en dokumentär om Silver Wings.

– Vi vet inte exakt hur det kommer gå till men han ska spela in en dokumentärfilm om oss. Han ska vara med och spela in när vi är i Lofoten i Norge. Det kommer kan bli väldigt mäktigt med tanke på den fantastiska naturen där. Det är jättekul att han vill spela in den här filmen, säger Mikael Fredriksen.

Med i bandet är även Titti Bergqvist på sång och percussion och Morgan Tegner på steeleguitar.

Mer om country: Gnarps Country-queen, nyss hemkommen från Nashville, arrangerar countryfest: "Jag vill sprida countrykulturen"