Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor terrorövning på m/s Rosella under onsdagen

Svensk polis övar terrorbekämpning på Viking line-färjan m/s Rosella under onsdagen. Nio länder deltar i övningen som är en del av ett samarbete för att bekämpa terrorattentat.
Färjan går normalt mellan Kapellskär och Mariehamn.

Annons

Var turen exakt går under övningen vill polisen inte berätta, enligt TT Nyhetsbyrån. Viking line vill heller inte svara på frågor angående detta.

Övningen sker inom ramen för Atlasnätverket där EU-ländernas nationella insatsstyrkor samarbetar för att bekämpa terrorattentat. Viking lines besättning är ombord vid övningen. Rederiet har också sin säkerhetsorganisation på plats.

Viking Lines m/s Rosella lämnade Mariehamn enligt ordinarie turlista klockan 7.30 på onsdagsmorgonen och ankom Kapellskär enligt tidtabell på onsdagsförmiddagen. Därefter är samtliga av dagens turer inställda. Fartyget återgår till ordinarie turlista i och med avgången från Mariehamn torsdag 19/10.

– Vi stärker gradvis vårt långsiktiga strategiska arbete med att höja polisens förmåga mot terrorattentat, den här övningen är en viktig del av det arbetet, säger Stefan Hector, chef för Nationella operativa avdelningens (Noa) operativa enhet till Vasabladet.

– Vi har olika övningar på olika fartyg och nu är det Rosella som har en större övning, har Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, tidigare sagt till tidningen.

Enligt Marinetraffic.com befann sig M/S Rosella vid lunchtid på onsdagen i Ljusteröleden under gång söderut. M/S Rosella byggdes i Åbo 1980 och gick under många år i Viking Lines trafik mellan Stockholm och Åbo/Nådendal, därefter Stockholm-Mariehamn innan hon på senare år övergått till rutten Kapellskär-Mariehamn.

På onsdagen övade även finska polisen och försvarsmakten på ett av Eckerö lines fartyg.

TV: Här över Finska försvaret på Eckerö lines fartyg

Annons