Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor spridning av harpestfallen

Harpesten har spridit sig. Fler fall hittills i år och de är spridda över hela länet.

Annons

Harpesten har en tendens att öka i Gävleborgs län. Hittills i år har smittskyddet fått 26 fall inrapporterade.

– Det är fler än vanligt, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

I fjol var det totalt 22 fall under hela året.

Men några normalår finns egentligen inte när det gäller harpest. Variationerna är mycket stora. Under stora sork- och lämmelår brukar antalet fall öka.

I Gävleborgs län finns extremår som 2003 med 145 fall och 2008 med 121 fall. Extremerna åt andra hållet är exempelvis 2001 då det endast upptäcktes fyra fall och 2007 med sex fall.

År 2011 började relativt lugnt med två fall i april och tre under juli. Sedan har det skjutit fart med sex fall under augusti och fjorton nya fall under september månad.

– Det verkar vara ett harpestår och vi har inrapporterade fall över hela Gävleborgs län, berättar Signar Mäkitalo.

Harpest, som egentligen heter tularemi, orsakas av bakterien Francisella tularensis. Den kan man få i sig på ett antal olika sätt:

* bett av smittad mygga eller fästing.

* direkt beröring med ett smittat djur.

* inandning av damm förorenat av sjuka djurs urin eller avföring.

* intag av smittat vatten.

Inkubationstiden är kort, två till tio dagar med ett genomsnitt på tre dygn. Sjukdomen behandlas med antibiotika. Utan behandling tar det flera veckor att bli frisk.