Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor skogsbrand härjar i Västmanland – i samma område som för fyra år sedan

En skogsbrand har utbrutit i Sala kommun i Västmanland – inte långt från den plats där en stor skogsbrand härjade år 2014. Liksom förra gången är marken extremt torr och branden har fått stor spridning. Ett dygn efter att första larmet gick kämpar fortfarande över 100 personer mot lågorna.

Det första larmet gick på måndagseftermiddagen om en brand i ett skogsområde i Rörbo i Sala kommun, i närheten av den mark som fortfarande är märkt av den stora skogsbranden 2014. Framåt kvällen hade branden nått ett område på omkring fem kvadratkilometer. Brandröken kändes och syntes på många håll i Västmanland – vilket också ledde till flera falsklarm om nya bränder. Polisen har spärrat av flera vägar och evakuerat människor från sina gårdar.

Brandmän från runt om i Mellansverige har bistått i räddningsarbetet, tillsammans med militären, polisen, hemvärnet och Sala kommun.

På tisdagen, ett dygn senare, kämpar fortfarande över 100 personer mot branden. Kraftig blåst försvårar arbetet – dels eftersom det ökar spridningsrisken, dels eftersom gamla träd som står kvar från branden 2014 faller ned och innebär en risk för räddningspersonalen. Vid lunchtid på tisdagen var branden omringad men fortfarande inte under kontroll.

– Det brinner för fullt. Det är någorlunda stabilt men det behövs så lite för att det ska sprida sig, säger Ove Jansson, sektorchef vid räddningstjänsten i Sala-Heby till Sala Allehanda.

Han och flera andra som jobbade med skogsbranden även 2014 har märkt stor skillnad i mängden resurser nu jämfört med då. Vid den nuvarande skogsbranden har både extrapersonal och helikoptrar satts in i ett mycket tidigare skede.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden.