Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor satsning mot ungdomsbrott

I höst genomför polisen en nationell satsning mot ungdomsbrottslighet. Det handlar såväl om förebyggande insatser som att förbättra utredningarna av ungdomsbrott. Helena Sundberg, närpolischef i Bollnäs och Ovanåker välkomnar satsningen och har lagt upp en plan för hur arbetet ska genomföras.

Det var i våras som rikspolischef Bengt Svensson beslutade om denna satsning som kommer att pågå från 1 augusti till 31 december.

Första steget i satsningen var att kartlägga och analysera problematiken. Vilka arrangemang lockar ungdomarna, var samlas de och kommer det att finnas droger. Därefter att lägga upp strategiska planer för att bedriva arbetet på både kort och lång sikt.

- Det gäller i stor utsträckning att ungdomar kommer i kontakt med droger och hamnar i kriminalitet. Och så har jag försökt arbeta länge. Mycket är självklara saker och det är vi vuxna som har ett stort ansvar, säger Helena Sundberg, som lagt upp planeringen för höstens arbete.

Arbetet med den här satsningen kommer att ske i samverkan med skola och sociala myndigheter. Och med andra aktörer. Alla högstadie- och gymnasieskolor liksom fritidsgårdarna får en speciell kontaktpolis.

- Vi ska lägga mera kraft på att vara där ungdomarna är. Och besöka skolorna på dagtid och fritidsgårdarna.

Helena Sundberg har satt in två extra personal för arbete.

- Jag är jätteglad över den här satsningen och hoppas att det vi bygger upp under hösten kommer att bli mera permanenta rutiner i vårt arbete, säger hon.