Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor risk för viltolyckor

Makarna Båth, Valla, Färila krockade med en älg på väg hem från fritidshuset.

Annons

– Det var glas överallt. Rolf hittade bitar bakom skalmarna och jag i öronen. Och handväskan var full, säger Anita Båth.

När en älgko plötsligt sprang upp på vägen hade makarna Båth inte en chans. Älgen stuttade i passagerarsidan, rullade upp på vindrutan och över biltaket.

– Det blev mörkt för mig när älgen täckte vindrutan, och sedan ljusnade det när hon for över.

Rolf, som satt vid ratten, trampade på bromsen och lyckades styra in bilen till vägkanten.

Viltolyckor inträffar oftast i skymning och gryning. Det är då djuren är som mest aktiva samtidigt som många trafikanter är i farten.

– Det här hände tio i tolv på dagen. Då ska älgar ha ätit och ligga och idissla. Inte vara ute och springa, säger Rolf.

Anita och Rolf kände snabbt att de ville fortsätta hemåt. Men efter kontakt med försäkringsbolaget insåg de att det inte skulle bli så lätt som de trott.

– Vi trodde att vi var bra försäkrade när vi hade en assistansförsäkring. Men den täckte inte hyrbil vid viltolycka, säger Anita.

En bärgare kom och körde dem till en verkstad, därifrån fick de skjuts till en mack där de kunde ordna en hyrbil – på egen bekostnad.

– Det vi lärt oss av det här är att ha viktiga telefonnummer till försäkringsbolag och bärgare uppskrivna. Vi kommer också att se över våra försäkringar och teckna en hyrbilsförsäkring när vi får den nya bilen, säger Anita.