Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor övningsbana byggs vid Sävstaås

Körkortsföretaget Driver Trafikutbildning vill bygga ett nytt övningsfält vid Sävstaås i Bollnäs. Det ska bli lika stort som fyra fullstora fotbollsplaner, 2,7 hektar.
-Vi behöver ett område där vi kan förlägga delar av de tyngre trafikutbildningarna, säger Drivers ägare, Stefan Gunnilstam.

Den senaste tiden har företaget haft överläggningar med kommunens fastighetsgrupp.

Det har lett fram till en preliminär uppgörelse om att anlägga det nya övningsfältet i ett område mellan Sävstaås avfallsanläggning och travbanan.

- Det skulle passa oss utmärkt. I dag tvingas vi hyra in oss på olika platser för uppställning av fordon och olika övningsmoment, säger Stefan Gunnilstam.

Alternativet för Driver har varit att koncentrera sin verksamhet till Flygstaden i Söderhamn, där en halkbana redan finns.

Men kostnadsmässigt ser Drivers ägare en fördel i valet av Bollnäs.

- Nu har vi definitivt bestämt oss. Logistiskt sett är det här ett mycket bra läge eftersom vi också kan använda oss av vandrarhemmet vid idrottsplatsen vid intensivutbildningar och få tillgång till matserveringen vid travet, säger Stefan Gunnilstam.

Kommunens uppgift – förutom att sälja marken – blir att förlänga den väg som löper parallellt med riksväg 50 från infarten mot avfallsanläggningen.

För att klara det vill fastighetsgruppen flytta 2,5 miljoner kronor från ett konto för markförvärv till projektet Sävstaås industriområde.

- Det är nödvändigt att ta investeringsmedel i anspråk. Därefter får vi utarbeta ett avtal med Driver för försäljningen av området, säger exploateringsingenjör Anders Aune i fastighetsgruppen.

Frågan om att anvisa investeringspengarna kommer upp i kommunstyrelsen redan vid dagens sammanträde.

Och beslutsförslaget är att säga ja.

- Det innebär att vi skulle kunna starta verksamheten vid Sävstaås om ungefär ett år. I bästa fall kan vi vara igång med vissa övningsmoment redan i vinter, säger Stefan Gunnilstam.

Större delen av området får en grusbeläggning för övningar med lastbilar och långtradare, men Driver vill också bygga en asfalterad bana för mc-utbildningen med en lång accelerationssträcka

I nuläget har Driver 16 anställda på tre orter – i Bollnäs, Söderhamn och Gävle. I utbildningsutbudet finns teori- och körutbildningar på flera olika nivåer. Företaget har även marknadsfört sig hårt när det gäller intensivutbildningar.

Teoriutbildningen i Bollnäs bedrivs i dag i lokaler vid Edelsbergsvägen på Gärdet.

- Senare bygger vi kanske också en teorilokal vid Sävstaås, säger Stefan Gunnilstam, som ser ett ökat underlag genom de skärpningar av yrkesförarutbildningen som införs den 10 september i år.