Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor ombyggnad på Järnvägs

Järnvägs är klassat som ett byggnadsminne och ägaren har sökt tillstånd för vissa av ändringarna. Bland annat renoveras gamla väggmålningar och en trappa tas bort.

– Det är så kul och spännande. Alla färger håller på att återställas så att det ska se ut som det gjorde på 1800-talet. Det kommer att bli så fint och fräscht, säger Semra Kurt, som ska driva restaurangen tillsammans med kompanjonen Hayrattin Kurt.

Under arbetet med att renovera det gamla järnvägshotellet har de hittat en del överraskningar, bland annat gamla målningar bakom ljudisoleringen i matsalens tak och cafédelens väggar. De restaureras nu av en konservator.

– När vi tog bort ljuddämpare fanns det riktigt fina målningar från 1800-talet under. Det blir så vackert, går inte att se att det är samma ställe.

Den stora trappan i glasverandan har också tagits bort.

– Ja, den var helt malplacerad och vi vill att folk ska kunna sitta där ute utan att man springer upp och ner för trappan och dammar på dem.

Hon tror att renoveringen ska bli klar till mitten eller slutet av maj. Men arbetet blev betydligt mer omfattande än vad de hade tänkt sig.

– Det blev inte en renovering utan snarare en ombyggnad. Ju mer vi gjorde desto mer såg man. Vi är väldigt noga med vårt jobb nu och har allt från rörmokare och elektriker här. Allt måste vara i ordning, fungera och se snyggt ut.

På länsstyrelsen är man nöjd med arbetet som görs på Järnvägs.

– Alla byggnadsminnen har olika föreskrifter där man anger vad som är skyddat. På Järnvägshotellet är exteriören och cafédelen skyddad. Inom cafédelen ska de konservera de gamla målningarna. En annan tillståndsansökan är att man ska göra en dörr som går till utrymningstrappa, säger Karin Gadde Jennische, handläggare på kulturmiljöenheten.

Ägaren återställer också vissa saker som har gjorts utan tillstånd på huset, berättar hon.

– Det har satts upp hyllor på väggarna som inte borde sitta där. De kommer att tas bort nu. Det kommer att bli bättre. Man lyfter huset och tar tillbaka en del ursprungliga kvaliteter. Hela huset vann på att få bort den stora trappan i glasverandan.

För renovering av målningarna har länsstyrelsen även beviljat ett ekonomiskt bidrag som man kan söka för byggnadsminne.

– Vi får hoppas att ni får en fin restaurang där i gamla järnvägshotellet och att det blir ett lyft för staden. Det var kanske inte så välskött, säger Karin Gadde Jennische.