Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor ökning av syfilisfall

Syfilis ökade drastiskt i Gävleborgs län under förra året medan det minskade i resten av landet. Gonorré har fortfarande stor spridning i länet även om det har minskat något.

I Gävleborgs län ökade syfilis mest i hela landet under förra året. Med 16 fall av syfilis i länet ökade statistiken från 4,6 procent till 9,3 procent. Ökningen beror enligt smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på antalet fall syfilis bland flyktingar i länet.

– När det gäller ökningen av syfilis så är det folk från andra länder som är smittade. Vi har stora flyktingmottagningar i länet och av de som har kommit till vårt län är det många som råkat ha syfilis. Så det är inget vi kan göra något åt, säger han.

Vid flyktingmottagningarna har man ett så kallat hälsosamtal där man också tar blodprov och bland annat testar syfilis.

Könssjukdomen gonorré har minskat i länet men har fortfarande hög spridning jämfört med resten av landet. Det är endast Stockholm som har högre förekomst av sjukdomsfall. I Gävleborgs län var det 27 nya fall förra året jämfört med 34 fall 2007.

– Större delen av de som blivit smittade av gonorré förra året har smittats i länet. Vi informerar skolor och har diskussioner med ungdomar om smittrisken och vikten av att ha säkert sex, men framgångarna måste sägas vara marginella, säger Signar Mäkitalo.

Förekomsten av klamydia i länet har minskat med 14 procent och det motsvarar 335 färre fall än 2007. Det har skett en minskning av antalet klamydiafall i alla åldersgrupper i länet. Det är positiva framgångar som smittskyddsinstitutet har sett i länet.

– Erbjudandet om att lämna klamydiaprover via internet har gett resultat då vi har fått fler killar att ta testet, säger Signar Mäkitalo.

Han berättar även att antalet fall av cancer i munnen som uppstår av HPV-viruset har ökat och att åldern har sjunkit för de som drabbas av sjukdomen. Det tror han beror på förändrade sexualvanor bland de yngre.

Det finns sätt att skydda sig mot könssjukdomar vid nya sexuella kontakter.

– För att minska spridningen av sjukdomar gäller det att testa sig snabbt om man misstänker att man är smittad. För att inte sprida det vidare till andra måste man skydda sig eller låta bli att ha sex. Allra bäst vore det om man alltid använder kondom, men vi har inte kommit dit än, säger Signar Mäkitalo.