Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor näring med dåligt självförtroende

/
  • Åsa Wimark vill leva på sitt hästintresse. Det kräver att hon står på flera ben, och tjänar pengar från flera håll.
  • Lena Bergqvist och Anna Jansson har just kommit tillbaka från en ritt i skogen hos ett av landskapets alla hästföretag. De är jätteladdade att ta tag i sitt gamla hästintresse.
  • Många älskar att komma ut i naturen på hästryggen. Hästar saknas inte, men förmågan att skapa tillväxt kring dem kunde bli bättre.

Gävleborg kryllar av hästar, och många försöker locka ridintresserade turister. Men vägen till en livskraftig näring är lång.

- En massa småskuttar anser sig vara hästföretag, men få är affärsmässiga, säger Åsa Frick som tar emot turister på sin gård.

Annons

Åsa Wimark tog över sin mormor och morfars gård utanför Bergvik år 2000.

- Då började jag samla på mig hästar. Det har alltid varit en dröm att jobba med hästar.

Men om det ska gå att få ekonomi i verksamheten måste Åsa stå på flera ben. Hon är med i Ridled Hälsingland, ett nätverk med gårdar som man kan rida emellan. Hon hyr ut sina djur, så att hästsugna får komma och rida på fasta dagar. Hon arrangerar korta och långa turer för privatpersoner.

Och hon samarbetar med ett företag som syr ihop paket med resor, mat, boende och ridturer. På så sätt bidrar hon med en liten pusselbit till landskapets besöksnäring.

Åsa Wimark är ett exempel på hur många hästföretag ser ut. Entusiaster som kämpar med överlevnaden på små gårdar.

Men tillsammans skulle de kunna vara starkare. Hästnäringen omsätter nära en miljard kronor årligen i länet, lågt räknat. Det säger Mariana Femling, som är anställd av länsstyrelsen för att etablera ett kompetenscentrum för hästfrågor i länet. Det behövs för att samla en spretig sektor, tycker hon.

- Om man ska prata med hästsektorn, vem ska man prata med då? Det finns ingen branschorganisation, säger Mariana Femling.

Hon menar att det finns en enorm kraft i det breda hästintresset. Det finns jobb att skapa och pengar att tjäna.

Förklaringen till att vi inte kommit längre är att hästen som rekreation fortfarande är ett ganska nytt fenomen, tror Mariana Femling.

- Det är en bransch som håller på att födas. Det största problemet är att man inte vågar sätta tillräckligt höga priser. Och man måste lära sig att synas tillsammans.

Åsa Frick på Larsbo gård utanför Enånger håller med. Om hästfolk inte marknadsför sig i nätverk kommer de aldrig att få hit några turister.

- En massa småskuttar anser sig vara hästföretag, men få är affärsmässiga, säger Åsa Frick.

Hon sitter i styrelsen för Ekoturismföreningen, som kvalitetsmärker arrangörer med "Naturens bästa". På så sätt blir gårdar och företagare en del av ett större sammanhang, och får mycket marknadsföring gratis.

Att driva hästföretag är en livsstil. Man gör det för att man älskar livet med de stora djuren. Det säger Marita Dahlgren, som driver Ready Teddy Islandshästar i Söräng utanför Bollnäs.

- Är man islandshästtokig så är man. Vi har dem för att det är så himla kul. De ger ett oerhört stort livsinnehåll.

Marita och hennes man drygar ut med vanlig ridskoleverksamhet, men har kommit ganska långt med hästar som besöksnäring. Ungefär 70 procent av verksamheten är rida ut i skogen med besökare. Många kommer från Mälardalen.

Det är svårt att öka lönsamheten, tycker Marita. Men om tio år kommer fler försörja sig på hästar tror hon. Fler turister kommer att vara beredda att betala bra när medvetenheten om miljö och natur ökar.

- Folk kommer att förstå att det inte är gratis att uppleva naturen. Jag tycker att vi är på väg dit redan. Fler hör av sig, det finns ett växande intresse.

 

Mer läsning

Annons