Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor kraft kan uträtta storverk

Ring försoning in! Det var en av uppmaningarna vi hörde när Jan Malmsjö läste dikten Nyårsklockan vid tolvslaget på nyårsnatten.

Dikten tillkom 1895 och utgör en vädjan att vi människor ska leva i sämja och skapa Den tusenåra fredens rike. Det är en uppgift som är övermäktig om vi ser uppgiften globalt. Vi får nog begränsa våra ambitioner till det vi har i vår omgivning och som vi kan påverka. Bara det är ett stort åtagande, Effekterna kan dock bli stora och bara det bör leda till att vi försöker.

Hur kan vi som bor inom Hudiksvalls kommun göra något som blir värdefullt och har bestående värde? Vi är omkring 35 000 människor inom kommunen. Det är en stor kraft som samlad kring ett gemensamt projekt kan uträtta storverk. Det har skett tidigare. Tillväxten har skapats av personer som velat ha förändringar i tillvaron. Det gäller den egna tillvaron eller tillvaron för vänner och bekanta. Det har inneburit tillväxt inom vår kommun men har tagit flera hundra år!

Nu ser framtiden mörk ut för Glada Hudik! Etablerade företag flyttar eller upphör. Befolkningstalet sviktar och människor i arbetsför ålder söker sig ut på andra arbetsmarknader på grund av brist på arbeten. Det blir allt svårare och svårare för kommunen att ekonomiskt skapa utrymme för expansionsåtgärder. Stillastående leder till tillbakagång. Hur långt kan det gå?

Det vet ingen i det speciella fallet, men det finns områden i vårt land som har det mycket besvärligt. Hudiksvall är inte där än, men oron för framtiden är befogad.

Jag har en dröm om hur vi ska skapa en positiv utveckling inom vår kommun: De politiska partierna slutar att smutskasta varandra och utvecklar ett genuint samarbete. Den andan sprider sig bland den övriga befolkningen. Det blir en folkrörelse som kommer att arbeta för utveckling på olika sätt. Det kommer inte att bli något käbbel om de stora och viktiga frågorna. Fokus kommer att ligga på utvecklingsarbetet. Målet konkretiseras och beskrivs etappvis i termer av befolkningstillväxt.

De som i det stundade valet får förtroendet att leda kommunens utveckling får ett stort ansvar. Överst på listan kommer den allvarliga frågan: Vinna eller försvinna? Det är vi själva – kommunmedborgarna – som kommer att avgöra vilket alternativ det blir. Jag tror att vi tillsammans med politikerna kan skapa den utveckling som erfordras för att Glada Hudik ska leva vidare. Varje medborgares insats behövs i denna process. Grunden är samarbete.

GunnarDahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel