Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor katastrof för Söderhamn

På annat sätt än som en stor katastrof går det inte att beskriva råtalloljeläckaget från en cistern vid Arizona Chemicals fabrik i Sandarne.

Att katastrofen hade varit ännu större om läckaget i stället hade skett på våren är förvisso ett faktum, men likväl en klen tröst. Det förbättrar ju inte på något sätt den i dag rådande situationen.

Annons

Konsekvenserna av olyckan kommer att bli stora och långvariga. Det kan vi vara säkra på. Osäkerheten som kvarstår är hur stora konsekvenserna blir i sin totala omfattning och hur långvariga de blir.

I går kom också besked om att Arizona Chemical har polisanmält med anledning av råtalloljeutsläppet. Det är egentligen inte någon större dramatik i det. Det är ett normalt förfarande vid den här typen av omfattande olyckor.

Det är också bara en av de många olika utredningar som måste genomföras. Kommunen och företaget, samt troligen en och annan myndighet, behöver också noga utreda det inträffade och de efterföljande konsekvenserna. För att sedan följas av åtgärder så att något liknande kan förhindras att ske i framtiden.

Att stänga ner verksamheten, som en del kommentarer på bland annat helahalsingland.se i går gav uttryck för, är däremot inte en önskvärt. Det finns inte mycket positivt som skulle komma ut av en sådan utveckling. Däremot skulle de negativa effekterna vara stora.

Olyckor kan inträffa. Och olyckor inträffar. Därför är det viktigt med omfattande säkerhetssystem som fångar upp så att konsekvenserna av olyckan inte blir större än nödvändigt. Att säkerhetssystemet innehåller såväl hängslen som livrem.

Här finns uppenbart ett och annat som både behöver och måste förbättras.

Mer läsning

Annons