Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor invigning av korset i Hassela

Biskop Björn Fjärstedt välsignade på söndagen korset på Svartberget i Hassela. Många kom till korsinvigningen och föreningen Sankt Staffans kapell hoppas att korset ska bli välbesökt i framtiden.

Annons

Under en högmässa på söndagen invigdes Sankt Staffans 30 meter höga kors på Svartberget. Biskop Björn Fjärsted stänkte vigvatten och rörde korset med korsreliken och läste välsignelsebönen.

– Det har talats mycket om korset, men det har talats lite om korset som en gemenskapssymbol. Korset talar om vad livets herre har gjort för oss, sade Karl Åkerblom, ordförande i föreningen Sankt Staffans Kapell, när han talade under invigningsceremonin.

I 25 år har Karl Åkerblom kämpat för att ett kors ska byggas i Hassela. Många har överklagat byggnadslov och flera instanser har fått säga sitt. Men på fredagen restes korset på Svartberget och under lördagen och söndagen hölls det invigning av både området och av korset. Föreningens förhoppningar är att korset i Hassela ska bli en vallfärdsplats för pilgrimer och kristna i både Sverige och utomlands.

– Vi har satt upp ett tecken för bygden och hela Norden. Korset var det första positiva beskedet vi fick på att Jesus fortfarande levde, sade biskopen Björn Fjärstedt när han talade under invigningen.

– Det betyder väldigt mycket att så här många har ställt upp för att få hit det här korset. Om det här blir som vi har hoppats kommer det att bli en gemensamhetspunkt för folk från hela världen, avslutade Karl Åkerblom sitt tal med.

Föreningen har planer på att bygga ut området med bland annat en scen som kommer ha publikplats för ungefär 9 000 besökare. Första etappen beräknas kosta 1,3- 1,5 miljoner kronor. Till största del har gåvor och sponsorbidrag finansierat korset och kapellet som kommer att byggas.

Annons