Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor getgård skapar nya jobb

Inom ett par år kommer 500 getter att beta på markerna vid Långvind. Redan nästa år planeras ett mejeri att byggas. Någonstans runt 10 jobb kommer att skapas.

Annons

På sikt kommer gårdens besättning räknas ihop till 1 000 getter. Gården ska producera getmjölk och getyoghurt.

- Det här är något som jag har brunnit för länge, säger Wilhelm Tottie som är satsningens idémakare. Från början tänkte jag producera getost som alla andra, säger han och berättar hur han träffade invandrare från Medelhavsländerna som inte tål komjölken, utan vill ha drickmjölk och yoghurt från getter.

Projektet står på tre ben. Ett mejeri, en getgård och längre fram ska gården kompletteras med ankor.

Planen är att importera 500 getter som med tiden får växa till 1 000 mjölkproducerande djur. Det kan jämföras med att det i dag bara finns någonstans mellan 2 000 och 3 000 mjölkproducerande getter i Sverige.

Mejeriet ska ligga på Långvinds bruks område, där Wilhelm Tottie är delägare. Getstallarna och betesmarken anläggs cirka 2,5 kilometer mot Enånger.

Fullt utbyggt beräknas satsningen skapa runt tio jobb. Det handlar om en investering på åtta miljoner kronor för att få igång gården och mejeriet.

Wilhelm Tottie berättar att det fortfarande återstår mycket arbete. Flera möten är inplanerade nästa månad och bland annat ska en affärsplan skrivas. Projektet kan fortfarande utvecklas och förändras, men Wilhelm Tottie är övertygad om att det på ett eller annat sätt kommer att bli verklighet.