Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor framgång för Miljöpartiet

/

I en oviss valrörelse tycks ett vara säkert. Miljöpartiet kan räkna med en rejäl framgång.

Annons

Enligt opinionsmätningarna rör det sig om ett fördubblat väljarstöd jämfört med valet 2006. Det mesta talar för att de gröna blir Sveriges tredje största parti.

Många nöjer sig med att ge Maria Wetterstrand hela äran för de goda opinionssiffrorna. Vilket är en sanning med stora modifikationer. Visst spelar ett partis företrädare roll då väljarna tar ställning. Men i grunden är det politiken som avgör.

Miljöpartiet är ett enfrågeparti. Om man kan påstå att arbetet för att undanröja miljöhot och att lägga grunden för en hållbar hushållning är en isolerad politisk fråga. I själva verket måste miljöfrågorna påverka besluten på alla samhällsområden.

När man frågar väljarna om vilket parti de har förtroende för då det gäller ekonomi, miljö, skola, sjukvård och så vidare vinner Miljöpartiet på ett enda område.

Då det gäller miljöpolitiken är förtroendet så stort att partiet saknar konkurrens. Däremot är förtroendet lågt då frågan ställs om olika sakområden. Dock ser man under valperioden tendenser till att Miljöpartiet är på väg att bygga upp en bredare sakpolitisk bas.

Tidigare framstod Centern som ett grönt alternativ till Miljöpartiet. Men efter regeringsskiftet 2006 har väljarnas bild radikalt förändrats. Uppgörelsen om kärnkraften blev politiskt mycket dyrbar. De borgerliga partiernas låga trovärdighet i miljöfrågor är förklaringen till att Miljöpartiet sedan valet 2006 vunnit i storleksordningen 100 000 väljare från allianspartierna.

Dessutom har Miljöpartiet vunnit drygt 100 000 väljare från Socialdemokraterna. När det inte spelar någon roll för regeringsfrågan har tröskeln sänkts för tidigare Socialdemokratiska väljare att gå över till Miljöpartiet.

Procentuellt är Miljöpartiets framgång lika bland kvinnor och män och i olika åldersgrupper. Men i röster räknat innebär det att vinsterna är störst i väljargrupper där partiet tidigare haft en relativt stark ställning.

Det är bland kvinnor i tjänstemannayrken, studerande och boende i större städer som Miljöpartiet får flest nya väljare. Exempelvis säger var femte väljare under 25 år att de tänker rösta på Miljöpartiet.

Visst har språkrören Maria Wetterstrand och Per Eriksson betytt mycket för att föra ut Miljöpartiets budskap. Men genomslaget har kommit därför att partiet framstår som de enda trovärdiga bäraren av det för många väljare viktiga miljöengagemanget. Samtidigt som det rödgröna samarbetet har öppnat dörren för väljarövergångar från Socialdemokraterna.

Oavsett vilket block som vinner kampen om regeringsmakten kommer Miljöpartiets framgång att få betydelse för den framtida politiken. Allt fler väljare låter sitt miljöengagemang påverka partivalet.

En insikt som kommer att tvinga de övriga partierna att försöka reparera sina skamfilade miljöprofiler.

Mer läsning

Annons