Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Det finns alltså ett brett stöd i riksdagen för att tillfälligt stoppa utvisningarna till Afghanistan, konstaterar Peter Åkerström och Kent Sjöberg som tycker det är besynnerligt att regeringen inte kan hitta en överenskommelse mellan partierna.

Annons

En av 2018 års största frågor handlar om flyktingpolitiken efter 2015 års stora migrationsströmmar över hela Europa och till Sverige. Kraven på att stoppa utvisningarna till Afghanistan har ökat i kraft under året som gått och många visar ett mycket stort engagemang för att hjälpa de ensamkommande.

Bland riksdagens partier finns olika uppfattningar men efter starkt tryck från MP gick S med på en kompromiss som ger gruppen som studerar på gymnasienivå möjlighet att få tillfälligt uppehållstillstånd. Förslaget som är ett hafsverk med flera svagheter får troligen inte stöd i riksdagen trots att det är ett litet steg framåt.

Flera partier har sagt att det är rimligt att fler ensamkommande borde få stanna i Sverige. Ebba Busch Thor (KD) uttryckte i en debattartikel i tidningen Dagen i juni att fler ensamkommande unga afghaner borde få stanna i Sverige, framförallt utifrån synnerligen ömmande omständigheter och rätten till familjeåterförening. Även Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) har vid olika tillfällen, uttryckt att utvisningarna borde stoppas eller pausas på grund av det försämrade säkerhetsläget. Det finns alltså ett brett stöd i riksdagen för att tillfälligt stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Det är besynnerligt att regeringen inte kan sätta sig ned med dessa partier för att arbeta fram en bred överenskommelse som förändrar situationen för de utvisningshotade. Det kan ju knappast vara för mycket begärt att regeringen släpper blockpolitiken och partitaktiken för att finna en lösning för de mest utsatta ensamkommande

Om viljan finns att lösa problemet, vilket vi förutsätter, bör regeringen, (KD), (L) och (C) visa att man är beredda att förhandla om det liggande förslaget och sträcka fram händerna för att söka samförstånd. Läget för de ensamkommande får inte bara bli fina ord och retoriska utspel – det handlar om unga människors framtid.

Säkerhetsläget har blivit allt sämre i Afghanistan under året. Vidriga och fruktansvärda terrorhandlingar sprider skräck bland ett plågat folk. UD avråder tills vidare alla resor till Afghanistan på grund av säkerhetsläget– risken att drabbas av terrorhandlingar föreligger i hela landet och för alla som vistas där. Röda Korset har av samma orsak beslutat att drastiskt minska sin verksamhet.

Många av de ensamkommande kommer från folkgruppen Hazarer som inte har någon relation alls till Afghanistan, de kanske har vistats där som barn, för att sedan fly som förföljda till t.ex. Iran.

En utvisning är med all sannolikhet ett hot för deras liv och trygghet som säkerhetsläget just nu är i landet. Därför är ett tillfälligt stopp för utvisningarna det enda rimliga och mest mänskliga, så länge som säkerhetsläget inte är bättre.

Styrelsen för KD i Hudiksvall:

Peter Åkerström

ordf.

Kent Sjöberg

vice ordf.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel