Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa statliga pengar till Putinkrigarna

Dina skattepengar går till att destabilisera ett land i Europa, pengar som därigenom underlättar för rysk ockupation och annektering. Samtidigt besöker din statsminister det utsatta landet och lovar 850 miljoner kronor i akuta lån och verka för ökad politisk press på Ryssland.

Låter det som en ding-ding-värld? Välkommen till Sverige, kandidat till FN:s säkerhetsråd.

För att ta historien från början. Sverige ger bistånd genom Sida. Sida ger demokratibistånd. En del av demokratibiståndet ger Sida tillbaka till de politiska partierna i Riksdagen som fördelar pengar till sina hjärteprojekt. Snurrigt, ja.

Totalt rör det sig om 80 miljoner kronor som partierna fördelar utifrån sin storlek. Förutom att man kan ha synpunkter på att beställaren, riksdagspartierna, också är de som ska ha en pott pengar för att i sämsta fall leka egen utrikespolitik med.

Nu handlar det inte ens om ett sämsta fall, utan ännu värre. Ett fall som direkt motverkar Sveriges nationella intresse, som samtliga riksdagspartier officiellt säger att man ställer sig bakom, att Ukraina ska få välja väg själv.

Aftonbladet avslöjade i veckan att minst 219 000 kronor har gått till ryska separatister i organisationen Borotba. Pengarna har hamnat på Borotbaledarens flickväns konto. Så sent som nu i februari deltog organisationen i en konferens i Moskva som diskuterade erövringen av Charkiv och utropandet av Folkrepubliken Charkiv

Charkiv är Ukrainas näst största stad och är fortfarande fritt och ännu inte erövrat av Ryssland. Banden mellan Borotba och Kreml, Putin och rysk säkerhetstjänst är väl kartlagda. FOI:s säkerhetspolitiske analytiker Jakob Hedenskog beskriver för Aftonbladet organisationen som en av Putins brickor i maktspelet: "Syftet är att på lång sikt splittra Europa."

Hur kunde då dina skattepengar hamna där? Det är Vänsterpartiet genom biståndsorganisationen Vänsterns Internationella Forum som ansett att Borotba varit en vänsterrörelse mot nazism och för feminism. Samarbetet med Borotba avslutades först vid årsskiftet. Trots partiledaren Jonas Sjöstedts massiva fördömande av vänsterkrafter som är Putin-apologeter så räckte det alltså inte hela vägen med gott omdöme och demokratisk värdekompass i den egna organisationen.

Det är inte första gången Vänsterns Internationella Forum är i blåsväder. Bistånd har under 2000-talet hamnat hos hårdföra kommunistiska grupper med revolution och kvartersmiliser på agendan.

Efter valet har även Sverigedemokraterna rätt att ta del av biståndspengarna och fördela till demokratiprojekt som de anser är vällovliga. I SD:s fall handlar det om 8 miljoner kronor som får gå till "likasinnade" i utvecklingsländer.

Svenskt bistånd har många problem. Ett grundläggande problem är att Sverige inte definierat sitt nationella intresse i utrikespolitiken (och nej en plats i FN:s säkerhetsråd räcker inte som definition) och att biståndet borde svara upp mot det nationella intresset.

Ett annat problem har i veckan blivit helt uppenbart, vill partierna ge bistånd till organisationer så gör gärna det ur egen kassa, men inte med Sidas demokratibistånd.

Dina skattepengar ska inte gå till att destabilisera Ukraina. Ibland kan det faktiskt vara så enkelt. Majoritet för att ta bort stödet som fördelas genom partier borde nu finnas i riksdagen. Tar biståndsminister Isabella Lövin bollen?