Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa nya straffskatten på vindkraft!

Hushållens intresse för att köpa ägarandelar i vindkraftverk har frusit till is på grund av en ny skatt. Trots att Energimyndigheten menar att detta hotar vindkraftutbyggnaden får skatten stöd från finansminister Anders Borg.

Nu måste Centern sätta ner foten och visa att ambitionerna om 30 TWh vindkraft år 2020 är mer än tomma ord!

Cirka 10 procent av Sveriges vindkraft ägs i dag av vanliga konsumenter som köpt ägarandelar motsvarande sin egen elförbrukning. Men nu har Skatteverket, efter en omtolkning av gammal lagstiftning, föreslagit att andelsägarnas förnybara el ska belastas av en uttagsskatt. Skatten blir, om den införs, slutet för den delägda vindkraften.

Energimyndigheten har varnat för att skatten hotar vindkraftutbyggnaden, eftersom möjligheten till andelsägande ofta är en avgörande faktor när lokalbefolkning och kommuner ska ta ställning till vindkraftsprojekt.

Frågan är därmed inte en angelägenhet bara för finansdepartement och skattejurister – det är en energi- och klimatpolitisk fråga som rör förutsättningarna för hela den tänkta vindkraftsutbyggnaden.

Även finansminister Anders Borg har nyligen fastslagit att ”andelsägandet är betydelsefullt”, just med hänvisning till ökad acceptans för vindkraftsutbyggnad.

Att han ändå, i omsorg om en skattemässig princip, är beredd att riskera hela marknaden är en gåta.

Hushåll som investerat i vindkraftandelar betalar för sin förnybara el på flera sätt. Bland annat betalar de ett marknadsmässigt kilowattimmepris på cirka 13 öre för drift, underhåll och administration av vindkraftverken.

Det är detta pris som Skatteverket och finansministern vill jämföra med det högre marknadspriset på elbörsen Nordpool, och därefter straffbeskatta hela mellanskillnaden.

Då glömmer de att andelsägaren själv har gjort kapitalinvesteringen, på omkring hundratusen kronor, och således står för kapitalkostnader som är avsevärt högre än den lilla 13-öringen. I Nordpoolpriset på el ingår naturligtvis kraftbolagens egna kapitalkostnader, så jämförelsen blir djupt ologisk.

Lek med tanken att samma princip gällde på bostadsmarknaden. Då skulle varje bostadsrättsförening – som administrerar ägarandelar i bostadshus – tvingas betala skatt på skillnaden mellan bostadsrättsavgifterna och hyran i nyproducerade hyreslägenheter av motsvarande storlek och läge. Detta vore naturligtvis otänkbart.

Centern gav nyligen vika för moderaternas och folkpartiets krav på att tillåta ny kärnkraft. Den 7-10 maj hålls Centerstämman och vi vädjar nu till Sven Bergström, riksdagsledamot för Centern i Gävleborgs län; se till att ert parti sätter ner foten och stoppar den nya straffskatten på vindkraft!

VD o2 Vindel