Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa dyr flyttkarusell

Varje månad flyttar hela Europaparlamentet från Bryssel till Strasbourg för en veckas överläggningar.

5 000 personer och åtta stora lastbilar med dokument åker fram och tillbaka. Det kostar inte bara tid och pengar. Det innebär också stora påfrestningar på miljön. Centerpartiet kräver att detta stoppas.

Att flytta parlamentet varje månad är en kvarleva från EU:s bildande. Det innebär att parlamentet i sin helhet med ledamöter, tjänstemän och allehanda material måste fraktas mellan Bryssel i Belgien till Strasbourg i Frankrike; en resa på 43,5 mil. Kostnaden för allt detta flyttande är uppåt 1,9 miljarder kronor, eller cirka tio procent av parlamentets årliga budget.

Det nuvarande systemet innebär också onödiga kostnader for miljön och organisationen. Koldioxidutsläppen uppskattas till 19 000 ton. För de allra flesta som reser från Bryssel till Strasbourg går en hel arbetsdag per vecka förlorad som restid, eller omkring fem procent av den totala arbetstiden. Så här kan vi inte ha det.

Med ett säte i stället för två, skulle kostnaderna för omkring 3 300 tjänsteresor sparas in varje månad. Det är nästan 80 procent av alla de tjänsteresor som görs av parlamentets anställda.

I tider då omfattningen av EU:s budget diskuteras och flera av EU:s medlemsländer kämpar med statsfinanser, så är flyttsystemet förlegat, ineffektivt och oerhört kostsamt. EU ska koncentrera sig på de stora frågorna, som miljö och klimat, och syssla så lite som möjligt med administration och onödiga flyttar.

Hans Jonsson (C)

kommunkandidat, i Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel