Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa detaljplanen för bandyhallen!

 
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

Att godta en detaljplan som medger byggande av en bandyhall på området skulle vara ett nytt historiskt misstag, skriver Peter Nordebo.

Det har funnits många skäl till att Liberalerna motsatt sig besluten kring Bro 4:4 och planerna på att uppföra en gigantisk bandylada på SJ-området i centrala Bollnäs. Många politiska misstag har gjorts, med start när det beslutades att kommunen skulle köpa fastigheten utan att först utreda ansvarsfrågan när det gällde sanering. Att godta en detaljplan som medger byggande av en bandyhall på området skulle vara ett nytt historiskt misstag, vars dimensioner är ännu större än de föregående.

Läs också insändaren: Riv inte vårt kulturarv: Se möjligheterna med SJ-området!

Flera av yttrandena om planen, däribland länsstyrelsens, betonar riskerna för hälsa och säkerhet. Området är för trångt för att ge utrymningsmöjligheter för upp till 4 000 besökande. Bristen på parkeringar kommer att leda till att in- och utfarter blockeras av felparkerade bilar. Blåljusmyndigheternas räddningsfordon riskerar att inte kunna ta sig fram. Riskerna för liv och hälsa borde vara skäl nog att stoppa detaljplanen.

Riskerna för liv och hälsa borde vara skäl nog att stoppa detaljplanen

Detaljplanen strider också mot Plan- och bygglagen. Lagen innebär att byggnader, bebyggelseområden och allmänna platser som är särskilt värda att bevara har ett förstärkt skydd och inte får förvanskas. Reglerna innebär att byggnader och bebyggelsemiljöer från olika tidsepoker ska skyddas. Bestämmelsen gäller också enskilda byggnader som i sig kanske inte är så värdefulla, men som blir det genom samhörigheten i en grupp, ett kvarter, en fasadräcka eller liknande.

Läs också insändaren: Var rädd om SJ-området i Bollnäs

Att byggnaderna på SJ-området är kulturhistoriskt värdefulla står utan tvivel, vilket länsstyrelsen och länsmuseet har påpekat flera gånger i sina yttranden. Byggnaderna vittnar om den järnvägsverksamhet som staden växte fram ur. De gamla tegelfasaderna är industrihistoriskt och arkitektoniskt värdefulla för vår kulturmiljö och vårt kulturarv. Det faktum att kommunen själv är fastighetsägare är inte en ursäkt för att eftersätta underhåll av husen på ett sådant sätt att man nu argumenterar för att rivning är oundviklig. PBL är tydlig om fastighetsägares ansvar att sköta och underhålla byggnader, i synnerhet om de är kulturhistoriskt värdefulla.

Därför vill Liberalerna skicka tillbaka förslaget till detaljplan för omarbetning. Med ett uttalat skydd för de skyddsvärda byggnaderna är det möjligt att göra en exploatering som ger en ny stadsdel som kan bidra till tillväxt och utveckling för Bollnäs. Utan en bandyhall som på osäkra ekonomiska villkor kommer att belasta Bollnäs skattebetalare med stora belopp i minst 25 år framåt!

 

Peter Nordebo, Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel