Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa den ekonomiska brottsligheten

Politiker försöker lösa krisen med uppsägningar av personal, skattehöjningar, ökade statsbidrag eller budgetunderskott. Ingen och då menar jag ingen, har sett den inkomstkälla som skattefusket innebär.

Annons

Vi befinner oss i en omfattande ekonomisk kris. Politiker försöker lösa krisen med uppsägningar av personal, skattehöjningar, ökade statsbidrag eller budgetunderskott.

Ingen och då menar jag ingen, har sett den inkomstkälla som skattefusket innebär. Staten förlorar 150 miljarder i intäkter, som är beslutade av Sveriges riksdag.

Fördelar vi detta lokalt blir det cirka 450 miljoner i Hudiksvalls kommun och 4 miljarder i Gävleborgs län.

Många kanske har sett detta skattefusk, men dessa pengar finns aldrig med i debatten. Fusk bland sjuka och arbetslösa förekommer också.

Varför finns inte några förslag till lösningar när det gäller de 150 miljarderna? Har länets riksdagsmän några väl dolda förslag?

Här kommer några förslag från mig:

• Staten startar en kampanj för att få människor att i högre grad betala med kort vilket försvårar den ekonomiska brottsligheten

• Landsting, kommun och staten kontrollerar sina leverantörer bättre

• Anbud, som verkar orimligt låga, utesluts

• Bättre utbildning av inköpare inom stat, kommun och landsting

• Kalla skatter för välfärdsavgifter, vilket bättre visar vad det handlar om. Många tycks tro att skatter hamnar i en stor grop och inte används till välfärd

• Bättre utbildning av revisorer, skatterevisorer, eko-polis och åklagare

• Våra politiker måste skaffa sig större mod och civilkurage

• Bortse från att skattefuskare också är väljare och visa ett mod som förmodligen kostar röster

• Politiker försöker att få näringslivet att ta ett större ansvar för den ekonomiska brottsligheten.

Jag läste att Centern vill sänka arbetsgivaravgiften med en procent. Men snälla Maud Olofsson, företagarna har ju redan själva sänkt arbetsgivaravgiften med minst tio procent genom fusket. Inte alla företag, men varför inte utdela en generell piska till näringslivet, som du gjort med sjuka och arbetslösa?

En procent ger 12 000 jobb. Innebär det att en sänkning med 50 procent ger 600 000 jobb?

Arbetslöshet är som vanligt en sifferexercis för regeringsalliansen.

Jag tycker att det är en fin och solidarisk handling att betala sin välfärdsavgift (skatt) enligt de regler som riksdagen beslutat. Gör man det, visar man också sin uppskattning för demokratin. Skattebedrägerier är inte bara ett ekonomiskt problem, utan också ett demokratiskt.

Dessutom förbättras konkurrensen vid minskad ekonomisk brottslighet och därför är till exempel Svenskt Näringslivs tystnad obegriplig. Skattefusk är en form av doping och alla som inte "dopar" sig borde protestera kraftfullt.

Det är väl inte en naturlag, att tio procent av skatteintäkterna försvinner?

Ivar Björk

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel