Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa cirkusen på Nytorp

7,35 miljoner kronor i stöd har tilldelats Hälsingelivs för aktiviteter vid Nytorp. Pengarna beviljades av politiskt valda personer och var avsedda endast för de aktiviteter som föreslogs i ansökan. Det projekt som drivs i dag är helt annorlunda än det som blev demokratiskt godkänt.

För att få stödet menade Hälsingelivs att Bollnäs kommun skulle stå för provköket. Så blev det inte. Halva tiden har nu gått av det treåriga projektet som befinner sig i kaos. Tidsplanen och budgeten har inte följts. Skattebetalarna kommer inte att få de fördelar som utlovats i ansökan av Karin Ånöstam och hennes styrelse. Framför allt är det nu utan provkök omöjligt att nå målen i projektet.

Man kände till detta på ett tidigt stadium i projektet men Bollnäs, Söderhamn och Ovanåkers kommuner, Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och Tillväxtverket begärde inte tillbaka oanvända pengar eller stoppade ytterligare utbetalningar. Karin Ånöstam har sagt att stödpengar skulle återbetalas om provköket inte byggdes.

I stället föreslogs ”plan B”. Den innebar en ny styrelse, som skulle rädda projektet genom att köpa Nytorp som friskola. Ingen påpekade att ”plan B” inte godkändes i ansökan eller att det godkända projektet nu skulle avslutas innan ett provkök kunde byggas!

Den nya styrelsen med Karin Ånöstam i spetsen gavs företräde att köpa Nytorp, vilket blev ett sätt att kringgå anbudsförfarandet och skedde till och med innan en värdering gjorts. Förhandlingar om köpet av Nytorp har upphört men man har inte gjort något försök till att återfå pengar. I stället tillåter Bollnäs kommun att Hälsingelivs tjänar pengar genom att hyra ut rum på Nytorp, medan Nytorp kämpar med ett stort underskott.

• Det är inte svårt att se en oroväckande blandning mellan affärer och politik.

• Hälsingelivs har helt klart ett enormt odemokratiskt inflytande.

• Hälsingelivs har getts oförklarliga fördelar.

• Hälsingelivs har tillåtits skapa sina egna regler under resans gång.

• Åskådare har valt att hålla tyst.

Inget provkök kommer att byggas men Hälsingelivs kommer ändå att få pengar motsvarande drift av ett provkök i tre år. Det nuvarande programmet med några seminarier och besök är inte värt 7,35 miljoner kronor och kommer inte att kosta 7,35 miljoner kronor. Hälsingelivs kommer att tjäna en ansenlig summa pengar på att inte driva detta projekt på rätt sätt.

Ansökan utgör inte längre ett demokratiskt motiv för utbetalningar till Hälsingelivs. Det är rimligt att kräva att revisorerna för de nämnda myndigheterna förklarar varför utbetalningarna gjordes. Revisorerna bör också förklara vad de kommer att göra för att värna om skattebetalarnas pengar framöver. Det är viktigt för att undvika spekulationer om att pengar och tjänster utgör lön för politiskt samarbete.

Överskottet bör återbetalas. Det är dags att denna cirkus får ett slut.

Farmer Giles

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel