Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa blindbocksleken om riskerna med strålning

Många oroar sig för hur strålningen från mobiltelefoni och trådlösa nätverk påverkar vår hälsa. Men Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) vetenskapliga råd slår nu i sin årliga rapport fast att det saknas bevis för att strålningen skulle vara farlig för hälsan.

Men efter tio år är situationen en annan och därför uppmanar SSM samtidigt till att “för säkerhets skull” hålla mobilen på avstånd och att använda handsfree. “Det är framför allt viktigt för barn och ungdomar. För de kommer ju att använda mobiltelefon under mycket längre tid än vad dagens vuxna gör”, säger Lars Mjönes vid SSM. Studier på djur har antytt att mikrovågor skulle kunna förstärka utvecklingen av tumörer som redan finns där av andra orsaker. Men rådet anser cyniskt att det krävs mer forskning för att säkert kunna konstatera ett samband.

Det anser dock inte lagen. I Sverige gäller den så kallade Försiktighetsprincipen som är en del av EU-rätten. Syftet med den är att komma tillrätta med problemet att åtgärder tidigare vidtogs för sent, först då riskerna för människors hälsa och miljön redan var vetenskapligt säkerställda. Försiktighetsprincipen har dock satts ur spel av SSM, eftersom de under många år förtigit information om andra risker än de säkerställda.

Samma gåtfulla bedömning gör inte EU-parlamentet som, med hänvisning till de över 1 500 samlade vetenskapliga studierna i The Bioinitiative Report, per den 4/9 2008, angav att de rådande ”föråldrade” gränsvärdena måste sänkas och att försiktighetsprincipen måste beaktas.

I allt fler skolor monteras trådlösa routers upp och nästan varje svenskt skolbarn erbjuds i dag en egen laptop att kunna surfa trådlöst på. Samtidigt ökar sömnproblem, huvudvärk, depressioner samt stress och når allt längre ner i åldrarna.

Blindbocksleken med vår hälsa måste en gång för alla stoppas! Vi kräver därför att SSM tydligt tillkännager att det nuvarande referensvärdet endast säger vid vilken nivå vetenskapligt säkerställda akuta hälsoeffekter på grund av uppvärmning uppkommer, och därför helt saknar relevans vid prövningar av långtidseffekter samt icke-termisk påverkan enligt försiktighetsprincipen.

Vi kräver också att SSM och Socialstyrelsen följer EU-rättens krav på riskbedömningen. Vi kräver slutligen att Sveriges regering ger dessa myndigheter nya regleringsbrev där korrekt hänsyn tas till det internationella faktaläget samt till EU-rättens tydliga krav.

Olle Johansson

docent i neurovetenskap, Karolinska Institutet, gästprofessor, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm

Annika Gullbrandsson

medlem i Vågbrytaren, informatör för Elöverkänsligas Riksförbund

Mats Dämvik

miljöjurist vid juristfirman Unite, Kungsbacka

Örjan Hallberg

civilingenjör, Hallberg Independent Research, Farsta

Kalle Hellberg

vd Maxicom AB, Borås

Lena Lindkvist

före detta polisinspektör numera kommunalpolitiker, Lingbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel