Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöldligor är här för att stanna

I samband med Sandarne båtklubbs årsmöte informerade polisen om båtmotorstölder och det var en dyster bild som målades upp.
– Vi kommer att få leva med stöldligor, sade inspektör Per-Yngve Velander.

Antalet båtmotorstölder skenade i höjden förra året. Söderhamn var särskilt utsatt under sommaren och hösten då båtmotorer för miljontals kronor försvann. Tillvägagångssättet har varit detsamma varje gång.

Tjuvarna har kapat Y-bommarna, backat in båtarna mot land, brutit loss lås och bultar för att sedan hänga av motorerna. De har sedan lastats i kombibilar eller minilastbilar som omgående körts mot Kapellskär och ombord på en färja med destination Paldiski i Estland.

Hittills har det visat sig oerhört svårt att gripa tjuvarna som ligger bakom stölderna. Endast vid ett tillfälle har de kunnat stoppas på svensk mark men ingen har kunnat lagföras för stöld.

– De erkänner inte några stölder utan hävdar att de bara transporterar. Därför blir häleri det hårdaste brottet som de kan dömas för. Inget tyder på att det kommer att bli bättre under 2015. De här tjuvarna lär sig var det går att arbeta ostört. Vi kan bara försöka mota Olle i grind, sade inspektör Per-Yngve Velander.

För att hjälpa båtägare att förbereda sig inför kommande säsong ska han hålla informationsmöten. Han ville slå ett slag för båtsamverkan, med samma princip som Grannsamverkan.

Vid större båtklubbar i andra delar av Sverige går medlemmarna bevakningsronder vilket har minskat stölderna. Per-Yngve Velander är inte främmande för att observera och kontrollera okända ansikten. Framför allt öststatiska fordon som rör sig i området.

– Alla litauiska fordon som åker förbi här måste kontrolleras. Man ska inte dra alla över en kam, alla är förstås inte bovar. Men det här är så pass organiserat att man måste kontrollera samtliga för att kunna stoppa stölderna.

Sandarne Båtklubb hade varit förskonade från stölder fram till slutet av augusti. Med 250 båtplatser är det liv och rörelse nästan hela tiden vid klubben. Under sommarhalvåret har dessutom husbilar stått uppställda på området vilket tror ha avskräckt stöldligorna. Men så fort semestern var över så var friden slut.

– Första natten det var tomt så slog de till. Så skurkarna har nog bra koll, de måste ha spanare. Det enda mer vi kan göra är nog att gå vakt, sade klubbens ordförande Christer Björs.

Det skulle vara en bra idé, enligt polisen. Stöldligorna har kommit för att stanna och det enklaste är att störa dem.

– Det är fritt att komma på lösningar. För det här kommer inte att ta slut, det gör det inte, sade Per-Yngve Velander.