Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöldliga med unga tjejer härjar

En ovanlig stöldvåg går just nu genom kommunen. Unga tjejer i 14-årsåldern har de senaste veckorna snattat kläder och annat för tusentals kronor.

Ljusdal i Centrum gick på måndagen ut med en uppmaning till föräldrar med tonårsbarn att vara uppmärksamma på om deras barn kommer hem med nya kläder som de säger sig ha köpt av kompisar. De har nämligen märkt att det går en stöldvåg genom kommunen.

– Det är en stor stöldvåg som har drabbat väldigt många butiker, säger Carina Janars, centrumledare i Ljusdal i Centrum.

Butiken Christina & Comp. i Ljusdal har de senaste veckorna förlorat kläder för flera tusen kronor.

– Vi började hitta en massa avklippta prislappar i provrummen. Förr hände det någon gång ibland att man hittade prislappar, men nu har det verkligen ökat till att bli ett stort problem, säger Nina Hellspong på Christina & Comp.

Hon har ännu inte gjort någon polisanmälan, men planerar att göra det och vet att andra butiker har gjort det. Hon vet att det rör sig om unga tjejer som snattar eftersom två av dem har kommit in med sina föräldrar och lämnat tillbaka plagg och bett om ursäkt.

– Vi måste få ett stopp på det här, det är jättejobbigt för alla inblandade. Tjejerna måste förstå att det drabbar både dem själva och oss. De måste lära sig vart gränserna går, och att skilja mellan mitt och ditt, säger Nina Hellspong.

– Det är jätteviktigt att information om problemet kommer ut. Föräldrarna har ett stort ansvar i det här, och måste vara uppmärksamma på om deras barn kommer hem med nya kläder, säger Carina Janars.

Polisen bekräftar att man har fått in anmälningar om tre yngre tjejer som snattat, men man kan inte berätta mer eftersom en utredning pågår.

– Men eftersom de är under 15 år blir det antagligen socialtjänsten som får ta hand om det, säger Janne Olsson på polisen.